EXPOSITIES

Boekenmarkt in de Koorkerk

12:15 | 

In de Koorkerk staan, verdeeld over ruim 70 rubrieken, meer dan 80 meter aan boeken, welke zeer regelmatig worden aangevuld. De markt is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.30 tot 17.00 uur, mits de kerk niet voor andere doeleinden in gebruik is.

 

Beeldende kunst

11:00 | Toeristenkerk

Kunstenaars uit Dishoek tonen weer hun werk in de plaatselijke Toeristenkerk aan de Westerscheldelaan. Ze laten een grote variëteit aan beeldende kunst zien; schilderijen, beelden, keramiek, vilt, eco-prints en concrete kunst. De expositie is te zien tot 24 juli van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij. Exposanten: Lilith de Jonge – schilderijen; Bartha Breman – beelden en schilderijen; Bert Breman – concrete kunst, reliëfs. Gast exposant Heleen van den Hooven - viltvormgeving en ecoprinting.

 

Portretten in olieverf

7:00 | Atelier Hoed Gezien

In snelle schetsen of uitgebreid schilderen worden mensen in een portret vereeuwigd. Dat geldt ook voor de serie portretten in olieverf van Jan Capello die hij exposeert bij atelier Hoed Gezien te Middelburg. Tijdens deze expositie toont Jan een serie portretten van vier gratiën in olieverf. De portretten van Jan zijn t/m 1 augustus van zonsopgang tot zonsondergang te zien voor het raam bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg. www.jancapello.nl

 

Dingeman exposeert op niveau

10:00 | Vuurtoren 't Hoge Licht

Dingeman Lievense, (amateur)schilder en van origine Wasschappelaar exposeert t/m 30 oktober in vuurtoren ’t Hoge Licht, Zuidstraat 1 te Westkapelle. Al sinds zijn vroegste jeugd in Westkapelle had Dingeman belangstelling voor tekenen en schilderen. Thans is hij woonachtig in Almere waar hij zijn oude liefde voor tekenen en schilderen hervond. Op de eerste etage in de vuurtoren kan men verschillende kunstwerken van hem bezichtigen waar het dorp Westkapelle en de omgeving het thema zijn. Voor openingstijden en het reserveren van een bezoek van ’t Hoge Licht zie www.polderhuiswestkapelle.nl.

 

Illustratieve aquarellen van Adri Karman

10:00 | Polderhuis

Tot en met 10 oktober is in het museumcafé van het Polderhuis een tentoonstelling ingericht met schilderijen en illustratieve aquarellen van Adri Karman (Colijnsplaat, 1946).  Aangezien niet iedereen in staat is om de vuurtoren te beklimmen, krijgt Adri nu een plaatsje in het museumcafé, zodat iedereen zijn mooie werk kan bewonderen. Het thema van zijn werk is de natuur, vooral vogels, stillevens, Zeeuwse landschappen en zee- en strandgezichten. Expositie is dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 17:00 uur. De toegang is gratis evenals parkeren in Westkapelle.


Fraai sigarettendoosje

10:00 | Museum Veere

Het is een mooi moment, in dit jaar waarin er zowel een expositie over Lucie van Dam van Isselt als over H.W. van Loon zal zijn. Een klein messing sigarettendoosje met aan de ene kant de Grote Kerk en aan de andere kant het silhouet van Veere met twee meeuwen op de voorgrond erin geëtst, is de getuige van de vriendschap tussen H. W. Van Loon en Lucie van Dam van Isselt die beiden in Veere woonden. Museum is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Walcherse pronk

13:00 | Museum Arnemuiden

Het Museum Arnemuiden kreeg de gelegenheid om een deel van een omvangrijke particuliere verzameling Zeeuwse streekdrachtsieraden tijdelijk ten toon te stellen. In de voormalige burgemeesterskamer blinkt u daarom nu het goud en zilver van de Walcherse dracht tegemoet. Streekdrachtsieraden zijn deels een noodzakelijk onderdeel van de kleding. De meerderheid van de tentoongestelde sieraden zijn echter bedoeld als verfraaiing van de kleding. Om mee te pronken dus. Deze prachtige tentoonstelling is te zien in het museum. Openingstijden tot 1 november woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Verder op verzoek via de website of 0118-603242.

 

Rouwbord familie van Delen

13:00 | Museum Arnemuiden

Ondanks het feit dat we blij zijn nu de musea weer open mogen, toch een berichtje over een rouwbord. In het Museum Arnemuiden hangt een wat eenvoudig rouwbord van de familie Van Delen. Slechts de opsomming van de overleden vrouwen was in eerste instantie wat Van Delen ons wil laten zien. Daaraan werd later, in een ander handschrift, Van Delen zelf toegevoegd. Ook hij was overleden en wel in 1671. De enige versiering die we zien is de voet onderaan het rouwbord. Geschilderd als marmer met in het midden onderaan het merkteken van Van Delen; geschilderd rood marmer wit geaderd. Het afgelopen jaar publiceerde het Koninklijk Zeeuws Genootschap een bericht over het vernietigen van heraldische objecten aan het einde van de 19de eeuw.Het resultaat mag er zijn en is te zien in het Museum Arnemuiden op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00-15.00 uur. In juli en augustus ook op vrijdagmiddag.In het Zeeuws Archief is een afbeelding van het rouwbord in volle glorie te zien.


Expositie in kapel Sint Maarten

11:00 | Kapel van Hoogelande

Tot 25 juli exposeren Jacqueline Geluk en Cocky  Wattel hun werk in de Kapel van Hoogelande. Jacqueline Geluk exposeert met handgevormd keramiek van 10 t/m 25 juli. Cocky Wattel met schilderijen van 10 t/m 18 juli. Openingstijden iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur.


Expositie Puur

13:00 | Galerie Bank

Tot 31 juli exposeert Johan Elenbaas met zijn realistische schilderijen in Galerie BANK Aagtekerke. Johan, woonachtig in Wilhelminadorp heeft diverse studies gedaan aan de Kunstacademie in Antwerpen. Hij schildert bij voorkeur stillevens en landschappen met olieverf op linnen. Zijn inspiratie vindt hij in de natuur en het leven. Galerie BANK is open van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Tevens is het werk van de vaste exposanten te zien met keramiek, beelden, glaskunst, grafisch werk en schilderijen. Toegang gratis en gratis parkeergelegenheid aanwezig.

 

Woensdag 21 juli

Zomeravondconcert

20:00 | Dorskerk

De Stichting Oostkapelle Cultureel organiseert op woensdag 21 juli een zomeravondconcert in de Dorpskerk te Oostkapelle. Wij hebben uitgenodigd: Trio Debu.Drie professionele gitaristen die delen van de componist Claude Debussy gaan vertolken.Aanvang 20.00 uur. Duur één uur.Reserveren nodig: gmolendijk@hetnet.nl of 0118-435725. Info www.zomeravondconcerten.com

 

Orgelconcert

20:00 | Oostkerk

Woensdag 21 juli zal Gerard Boot om 20.00 uur het orgel van de Oostkerk van Middelburg bespelen. Hij doet dat met een programma met werken van Jan Pietersz. Sweelinck (waarvan de 400ste sterfdag dit jaar wordt herdacht), Jacques Boyvin en Johann Sebastian Bach. Met deze muziek klinkt het historische De Rijckere-orgel uit 1783 weer in volle glorie! Reserveren is gewenst op www.deoostkerk.nl Gerard Boot is organist in Veere, Baarland en Middelburg. Zijn orgelopleiding kreeg hij voor het grootste gedeelte van Leen de Broekert aan de Zeeuwse Muziekschool te Middelburg. De baten van de Oostkerkconcerten gaan naar de Stichting Oostkerk, en naar Stichting De Rijckere-orgel, die zich inzet voor aankoop van het De Rijckere-orgel in Beek.

 

Donderdag 22 juli

Kijken in kerken en synagoge

13:30 | 

Maak kennis met het religieus erfgoed in Middelburg tijdens een wandeling onder leiding van een gids gedurende anderhalf uur en bezoek verschillende kerken en de synagoge. Elke donderdag in juli en augustus, start om 13.30 uur bij de balie van de Abdijkerken (links van de Abdijtoren).

 

Open donderdagmiddagen in Doopsgezinde kerk

13:45 | Doopsgezinde kerk

In de maanden juli en augustus is de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg open voor bezichtiging. De openingstijd is elke donderdagmiddag van 13.45 tot 15.30 uur. De kerk werd in 1889 gebouwd in een neo-stijl naar de mode van de tweede helft van de 19de eeuw, De architect was Klaas Stoffels. Het interieur met het monumentale orgel is in 2002 zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke staat hersteld. Tijdens de open middagen zal gemusiceerd worden en er is een kleine kunstexpositie met textielwerk van Laura Ottenhof en keramiek van Marjan Barkhuijsen. Gastvrouwen en -heren zijn aanwezig om desgevraagd iets te vertellen over het gebouw en de Doopsgezinde gemeente. Ook is er een informatietafel. De toegang is vrij.