Wilma is rechercheur bij het cyberteam van de politie.
Wilma is rechercheur bij het cyberteam van de politie. Foto: Privébezit

‘Praat met senioren over pinpasfraude’

Door: Britta Janssen Algemeen

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit achtste deel vertelt Wilma over haar werk bij de politie.

Hoe maak ik Zeeland veilig?
“Dat doe ik als rechercheur bij het cyberteam van politie Zeeland. Ik bekijk alle aangiftes over digitale criminaliteit, alles wat via de computer gaat. Waar het vroeger 1 op 1 ging, gaat alles nu vooral via internet. Welke zaken we in behandeling nemen, is mede afhankelijk van de regels van het Openbare Ministerie en opsporingsindicatie. Zo selecteren we zaken die we kunnen oppakken. In Zeeland zijn we hierin vrij vooruitstrevend. Helaas is de algemene gedachtegang: ‘Ik doe geen aangifte, want ze doen er niks mee’. Hier in Zeeland dus zeker wel! Het kost alleen iets meer tijd dan vroeger. Toen kon je iemand in theorie herkennen aan de manier van inbreken en bleven ze dichter bij huis. Met het digitale zijn een hoop grenzen vervaagd.”

Waarom doe ik dit werk?
“Ik ben erin gerold. Vroeger via een jeugdbanenplan ben ik bij de politie gekomen. Dat was spannend! Toen deed ik administratief werk. Na het plan werkte ik even in het bedrijfsleven, maar dat was niks voor mij. Toen ging ik in Goes bij de politie werken. Vandaaruit heb ik mezelf verder ontwikkeld. Ik had daar meer dan genoeg motivatie voor. Het cyberteam werd gecreëerd en ze vroegen me of ik daarvan onderdeel wilde zijn. Nieuw en uitdagend, dat leek me wel wat! De motivatie is voor mij de energie die ik krijg van de mensen helpen. Zeker als ik de verhalen en emotie erachter hoor in het contact wat ik heb met slachtoffers.”

Wat kunnen mensen doen tegen pinpasfraude?
“Sommige mensen durven geen aangifte te doen uit schaamte. Mijn tip is: doe dat wel! Je bent er niet alleen in en we helpen graag. De criminelen zijn listig en leggen druk door te zeggen dat iets snel moet, omdat anders het geld weg is. Terwijl zij dat zelf gaan doen! Verschrikkelijk natuurlijk. Belangrijk om te weten is: de echte bank zal nóóit om je pincode vragen. Pinpas versturen hoeft ook nóóit. Twijfel je? Hang op, zoek zelf het juiste nummer op van je bank en bel. Let ook goed op met wat je zegt. Tijdens een gesprek ontfutselen criminelen informatie, die ze later gebruiken waardoor het lijkt of ze veel van je weten. Dat wekt vertrouwen. Trap daar niet in!”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?
“Ga in gesprek met ouders of opa en oma die onder de groep van senioren vallen. Senioren zijn het vaakst slachtoffer van dit soort fraude. Als je rond een pinautomaat iemand rond ziet hangen die zich verdacht gedraagt, die lang en soms met meerdere passen staat te pinnen of zijn gezicht helemaal onzichtbaar maakt, laat het ons weten! Zie je dit soort personen vertrekken in een voertuig? Schrijf het kentekennummer op en geef dat aan ons door. Daar zijn we erg blij mee!”

Meer informatie: zeelandveilig.nl.