Rob Zwartepoorte van Auto Ventura.
Rob Zwartepoorte van Auto Ventura. Foto: Privébezit

Column Rob Zwartepoorte: Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Door: Britta Janssen Algemeen

Benzine, diesel, hybride of elektrisch? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Logisch, gezien alle berichtgeving omtrent de productie van brandstofmotoren na 2035!

Eén op de 4 Nederlanders geeft aan binnen een jaar een auto te kopen. Omgerekend naar heel Nederland zijn dit zo’n 3,3 miljoen consumenten. De grootste groep kiest nog steeds voor benzine (11%). De volledig elektrische auto is een stuk minder populair (3%) en de hybride auto schommelt er tussenin (6%). De prijs van een elektrische auto is veruit de meest genoemde reden om er geen te kopen (59%). Op afstand volgen drempels, zoals het vaak moeten opladen (35%) en het gebrek aan oplaadpunten (34%). Ook de duur van het opladen wordt vaak genoemd (25%).

De tegenwoordig uitgebreide keuze - benzine, diesel, autogas, hybride of volledig elektrisch - kan leiden tot keuzestress. Wat moet je nu kiezen?

De meeste auto’s rijden op benzine. Deze techniek is bewezen betrouwbaar en benzine is overal verkrijgbaar. Benzineauto’s betalen minder wegenbelasting en zijn meestal lichter dan dieselmotoren. Dat maakt een benzinemotor geschikt voor sportieve rijders.

Onder zakelijke rijders was diesel veruit het meest populair, maar sinds het dieselschandaal is het uit de gratie geraakt. Toch is het nog steeds (redelijk) populair in Nederland: het is een beproefde techniek, de auto’s rijden zuinig en de brandstof is relatief goedkoop. Door de uitstoot, met name fijnstof, worden veel oudere diesels geweerd uit steden. Maar hedendaagse diesels zijn vaak schoner dan benzineauto’s, waardoor de aanschaf nog steeds verantwoord is.

Een hybride auto heeft een benzine- en elektromotor. Die wordt opgeladen door rem-energie en vaak ook via het stopcontact (plu-in-hybride). De elektromotor helpt de benzinemotor bij het optrekken en versnellen. Sommige hybrides kunnen hele afstanden elektrisch rijden en omdat je altijd op benzine verder kunt rijden heb je geen last van een beperkt elektrisch bereik. Het voordeel is het lagere verbruik; overal waar de elektromotor bijspringt wordt minder benzine verbruikt. Deze auto’s komen het best tot hun recht in verkeer waarin regelmatig geremd wordt, zodat de accu weer oplaadt. Ook is de CO2-uitstoot minder.

Volledig elektrisch rijden is in opkomst. Steeds meer fabrikanten brengen elektrische auto’s op de markt. Elektrisch rijden is relaxed. Er zijn weinig trillingen en alleen geluid van banden en wind. De acceleratie van een elektrische auto is ongekend. Ze voelen daarom vaak sportief aan, ook omdat de accu’s in de vloer zorgen voor een laag zwaartepunt, dat de wegligging verbetert. Als er op tijd geladen kan worden, is het bereik voor de meeste mensen geen probleem. Opladen kan via een snel-lader, gewone lader en aan een gewoon stopcontact. Elektrische auto’s zijn nog duur in aanschaf, maar ze worden goedkoper naarmate er meer modellen komen en de concurrentie toeneemt. Een elektrische motor heeft ongeveer elf keer minder draaiende delen dan een verbrandingsmotor, waardoor de onderhoudskosten lager uitvallen.

Bedenk voordat je kiest, waarvoor je de auto gebruikt. Rijd je vooral op de snelweg, dan is een elektrische auto niet echt geschikt. Voor sportieve rijders is een benzineauto het beste en voor veel lange afstanden is dat een diesel. Een hybride auto zit hier tussenin. Ik rijd het liefst in een hybride Range Rover Sport.