Pierre Vermeule vergezelt Walter Kleine-Piening.
Pierre Vermeule vergezelt Walter Kleine-Piening. Foto: Erica van Strien

Met fietstocht naar Santiago lost Walter sponsorbelofte in

VROUWENPOLDER - Walter Kleine-Piening (72) uit Kamperland en Middelburger Pierre Vermeule (72) treffen elkaar bij de Pelgrimskerk in Vrouwenpolder, halverwege hun woonplaatsen. Ze kennen elkaar pas een maand als ze op woensdag 11 augustus vertrekken voor de 2500 kilometer lange fietstocht naar de Spaanse stad Santiago de Compostella. Samen willen ze het initiatief waaraan zij - onafhankelijk van elkaar - al eerder hun bijdrage geleverd hebben, sportief afronden. Uit respect en dankbaarheid voor de sponsors.

DOOR ERICA VAN STRIEN

Het is 2019 als van het ene op het andere moment het leven van Goesenaar Michiel den Engelsman en zijn gezin beheerst wordt door de angst of hij de noodlottige val van de trap als gevolg van een epileptische aanval zal overleven. Dat doet hij, wonderwel. Maar met een hoge dwarslaesie gaat niets, maar dan ook echt niets, meer als vanzelf.

Opgeven
Op 18 september 2020 begint Walter met zijn zwager aan de 2500 kilometer sponsorfietstocht naar Santiago de Compostella. Ze willen met de opbrengst van de tocht het gezin van Michiel financieel ondersteunen in hun mobiliteit. Via de website www.fietsenvoorchiel.nl wordt gul gedoneerd.

Maar door blessureleed moet de zwager van Walter helaas na acht dagen de tocht opgeven. Voor Walter is het - met nog zeker drie weken te gaan - geen haalbare kaart om de missie te volbrengen.
Maar het zaadje is geplant. Walter wil de sponsortocht afmaken. Voor de sponsors, voor Michiel en niet in de laatste plaats ook voor zichzelf.

Creatief met fietsen
In februari 2021 krijgt Pierre Vermeule (72) via via de vraag of hij ervoor voelt om Walter te vergezellen bij de tocht naar Santiago de Compostella. Pierre heeft ten tijde van de actie in de sportschool al aan activiteiten voor de sponsorbijdrage meegewerkt en kent het verhaal. Bovendien staat er op de bucketlist van deze fitte sporter nog altijd het maken van een lange fietstour door verschillende landen. Lang hoeft Pierre dan ook niet na te denken over een eventuele deelname. "Ik zocht contact met de bevriende ondernemer Kees Cijsouw uit Oostburg en vertelde dat ik in augustus graag over een ‘Trek520' wilde beschikken", vertelt Pierre. "Augustus, in welk jaar?” vroeg Kees, het chronisch gebrek aan materiaal nog vers in het geheugen. Maar Kees was niet voor een gat te vangen en besloot zelf de fiets samen te stellen.

Ontroerd
De fiets was eind juni klaar. De overdracht ontroerde Pierre. "We spraken af dat ik de fiets na de tocht voor een mooie prijs mocht inleveren. Tot Kees zei "Pierre, afrekenen doen we niet. Het is voor een goed doel.” Pierre heeft de eerste vijfhonderd kilometer op de ter beschikking gestelde fiets in de benen. "Vanaf mijn dertiende zit ik op de racefiets. Toch is deze reis, ondanks mijn goede fysieke conditie, een ander verhaal. Ik moet heel laag in mijn hartslag gaan zitten, langzamer rijden en de bochten anders nemen.”
Walter heeft allerlei sporten bedreven, maar na een operatie aan beide knieën viel er veel weg. "De specialist dacht dat ik het maar moest houden bij wandelen en zwemmen. Die fiets heb ik dus echt moeten veroveren.” De mannen verschillen in hun fysieke conditie. Walter: "Ik huur een fiets met elektrische ondersteuning, zodat ik Pierre niet ophoud en het kan volbrengen. En Pierre past zich qua tempo aan.” Pierre hoopt ook de terugweg naar huis via de Noordkust van Spanje te fietsen. "Een mooie toegift, waarop ik me enorm verheug.”[n]