Afbeelding
Foto: Ellen de Vriend

ZOUTELANDE – “Wij hebben geen tekort aan personeel,” zegt Jorina Melis van Eetcafé Royal aan de Langstraat in Zoutelande stellig. “Dat is uniek, ja. Daar ga ik niet om liegen. We hebben meer personeel dan vorig jaar en ik adverteer nooit.”


Bij Royal werkt zo’n tachtig man aan personeel. “We hebben een goed en vast team. Al het zomerpersoneel van vorig jaar is ook weer terug. Velen werken hier al jaren. Via broers, zussen en vrienden komen ze zichzelf aanbieden. Gister nog vertelde een jongen dat zijn vriend hier ook wel wil werken. Hij werkt nu als afwasser.”


Wat haar geheim is wil Melis best vertellen. "Ik houd rekening met wat ze willen. De meeste hebben twee dagen in de week vrij en de koks zelfs drie dagen. Ik zorg ook dat ze vrij kunnen zijn als ze daarom vragen. Ik heb een online rooster, dus je weet precies wanneer je moet werken. Daar staan ook reservemedewerkers op die ingezet kunnen worden als dat nodig is.” Ze laat het overzichtelijke schema op haar mobiele telefoon zien met het keukenpersoneel, de bediening en de koks in verschillende kleuren. "Ons terras is overdekt, dus we zijn niet afhankelijk van het weer. Bij ons is het altijd wel druk. Voor scholieren en deeltijd medewerkers hebben we ook buiten de zomer veel werk. En we betalen ze ook goed.” Ze beaamt dat collega's haar wel eens vragen hoe ze het doet. "Dan vertel ik ze hetzelfde als aan jou. Het personeel vindt het hier gewoon leuk!”[n]