Afbeelding
Foto: Familie Caljouw

Wat lees jij deze zomer voor? BoekStart bij de ZB

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je kind. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Voorlezen kent namelijk vele voordelen; het stimuleert de taal-spraakontwikkeling, het versterkt de band tussen ouder en kind, het prikkelt de fantasie en het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar kinderen een leven lang plezier van hebben. In de ZB is een speciale plek ingericht voor kinderenboeken. Hier zijn boeken te vinden voor kinderen vanaf 0 jaar, want ook baby’s houden van boeken. Leuke boekentips voor elke leeftijd vind je op www.boekstart.nl.


Wat is jouw naam?
Maralde Caljouw

 
Wat is de naam van je kindje(s)?
Naila, Siham en ZahirWat is de leeftijd van je kindje(s)?


Waarom vind je voorlezen belangrijk?
Ik vind (voor)lezen belangrijk om plezier aan het lezen over te dragen op de kinderen. Ik hoop dat ze op deze manier zelf ook graag willen gaan lezen en de Nederlandse taal beter begrijpen en zich hierin kunnen ontwikkelen.


Wanneer lees je graag voor?
Iedere donderdag middag na schooltijd bezoek ik als vrijwilliger van de voorleesexpress de kinderen bij hen thuis. Ik lees dan voor uit een paar verschillende boeken, speel spelletjes zoals memory, domino of maak samen met hen een puzzel.


Welk boek is favoriet bij jouw kindje(s)?
De gele ballon, Kikker en de Mol die wil weten wie er op zijn hoofd heeft gepoept!


Wat is jouw boekentip voor andere (groot) ouders en waarom?
De gele ballon is een heel leuk zoekboek voor jong en oud met mooie illustraties. Je moet op iedere bladzijde dezelfde personen vinden en de gele ballon.


Wat is je favoriete voorleesplek?
Op de bank lees ik altijd voor en op het vloerkleed in de woonkamer spelen we samen spelletjes.


Heb je nog een leuk voorleesmoment dat je met ons wil delen?
Iedere donderdag middag kom ik bij de kinderen thuis en staan ze mij enthousiast op te wachten. Dan kiezen we samen om beurten een boek of spelletje uit. Na een uur voorlezen, spelen, spelenderwijs leren en praten, ga ik heel voldaan naar huis en heb ik echt het idee dat ik als vrijwilliger van de voorleesexpress heb bijgedragen aan het bijbrengen van (voor)leesplezier.[n]