Toeristenkerk Zoutelande.
Toeristenkerk Zoutelande. Foto:

Slotviering RK toeristenkerk St. Catharina Zoutelande

 

ZOUTELANDE - In de RK toeristenkerk St. Catharina aan de Bosweg in Zoutelande vindt op 12 september de slotviering van deze kerk plaats. Ieder die belangstelling heeft kan de viering, die om 10.00 uur begint, bijwonen.


De slotviering houdt in dat de H. Maria Parochie Walcheren, de parochianen en met name de toeristen van deze toeristenkerk afscheid gaan nemen. Het is de eerste kerk die als toeristenkerk op Walcheren is gebouwd en in 1959 in gebruik is genomen en die 62 jaar heeft voorzien in de behoefte aan kerkvieringen voor katholieke vakantiegangers. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het toerisme sterk. Dit betekende ook de komst van grote groepen katholieke vakantiegangers, met name uit Noord-Brabant, Limburg, Vlaanderen en Duitsland naar Walcheren. De bouwtijd van deze kerk bedroeg slechts enkele maanden, van juni tot november. De kerk werd op 7 juni 1959, in aanwezigheid van 1.200 kerkgangers, ingezegend en gewijd aan Sint-Catharina, de oude patroonheilige van Zoutelande.

In het toeristenseizoen werd tot de coronapandemie in 2020, elke zondag een eucharistieviering gehouden in de open lucht; bij slecht weer bood de galerij een schuilplaats. Door de vele Duitse toeristen werden de missen zowel in het Duits als het Nederlands gelezen. In de vieringen werd al sinds 1964 voorgegaan door paters van de H.H. Harten uit Bavel. In de eerste jaren werden de missen verzorgd door pater Jan van Berkel; vanaf 1966, 42 jaar lang, gebeurde dit door pater Michel Rameckers en sinds 2009 tot 2019 door pater Jan van Oers.

Al die jaren heeft een werkgroep St. Catharinakerk in Zoutelande de vieringen ervoor gezorgd dat de vieringen waardig en in een zeer goed onderhouden kerk konden plaatsvinden. De voorgangers van de viering zijn pater Thaddy de Deckere MHM, Peter de Rooij als vertegenwoordiger van de voorgangers van deze toeristenkerk in Zoutelande en Geerten Kok vertegenwoordigt het bisdom Breda. Het koor Cantate Domino uit Middelburg met organist Peter van den Heuvel zorgen voor de muzikale omlijsting van deze viering. De werkgroep die de laatste jaren de vieringen organiseerde, neemt na de viering afscheid van de bezoekers. Na de viering is er gelegenheid om bij te praten en afscheid te nemen van de werkgroep.
In verband met de huidige maatregelen rondom Corona is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als u deze viering wilt bijwonen is aanmelding verplicht, door een email te sturen naar: antonzaman@zeelandnet.nl.[n]