Afbeelding
Foto: Ricky de Rooij-Theune

Wat lees jij deze zomer voor? BoekStart bij de ZB

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je kind. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Voorlezen kent namelijk vele voordelen; het stimuleert de taal-spraakontwikkeling, het versterkt de band tussen ouder en kind, het prikkelt de fantasie en het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar kinderen een leven lang plezier van hebben. In de ZB is een speciale plek ingericht voor kinderenboeken. Hier zijn boeken te vinden voor kinderen vanaf 0 jaar, want ook baby’s houden van boeken. Leuke boekentips voor elke leeftijd vind je op www.boekstart.nl.


Wat is jouw naam?
Ricky de Rooij-Theune (Oma)


Wat is de naam van je kindje(s)?
Onze kleindochter heet LinneWat is de leeftijd van je kindje(s)?1 jaar, 15 maanden om precies te zijn.


Waarom vind je voorlezen leuk/belangrijk?
Voorlezen maakt de wereld van het kind groter en begrijpelijker. Plaatjes in boeken van dieren die ze in het echt zien, verhalen over een speeltuin waar het kind in speelt. Het alledaagse van het kind bespreekbaar maken dmv voorlezen is leuk. De herkenning van hun eigen wereld, erover praten vergroot hun passieve en actieve woordenschat.


Wanneer lees je graag voor?
Vaak na eetmomenten of als ze wat moe wordt en op schoot wil zitten. Maar vaak komt ze zelf met boekjes aanzetten!


Welk boek is favoriet bij jouw kindje(s)?
Dikkie Dik!


Wat is jouw boekentip voor andere (groot) ouders en waarom?
Voor de allerkleinsten prentenboeken met foto's van dieren of voorwerpen. Dat is herkenbaar. En dan elk voorwerp benoemen. Zelfs kinderen van een paar maanden vinden dat vaak al leuk. Het omslaan van de bladzijden, open- en dichtdoen van het boek, wat staat er in, de kleuren, jouw stem die ze horen: kinderen worden er door getriggerd. Dikkie Dik voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. Het bladeren, andere plaatjes, wat doet Dikkie Dik? Het zijn verhaaltjes van 6 bladzijden met grote platen. Dikkie Dik beleeft avonturen die eenvoudig zijn en die kinderen al snel begrijpen. Hij eet teveel taart, hij zakt door een stoel, hij komt een schaap tegen, een spin of een andere poes. Bij de boeken van Dikkie Dik is de inhoud in de vorm van plaatjes gedaan. Het eerste plaatje van het verhaaltje. Zo kunnen kinderen zelf kiezen welk verhaaltje ze willen. Het is verbazingwekkend hoe snel kinderen kunnen onthouden welk plaatje bij welk verhaal hoort.

Wat is je favoriete voorleesplek?
Op de stoel, de bank, aan de eettafel....

Heb je nog een leuk voorleesmoment dat je met ons wil delen?
Linne vindt het verhaal van Dikkie Dik en de muis erg leuk. De muis ontsnapt steeds door een gaatje in de schutting. Dikkie Dik kan daar niet door en moet elke keer over de schutting springen. Hij wordt moe en de muis moet lachen. Ik maak dan een zwaaibeweging met mijn vinger en zeg dan" Mispoes, mispoes, je kan me toch niet pakken". De eerste keer dat ze tijdens het voorlezen van dat verhaaltje met haar vingertje zwaaide voordat ik het deed... onbetaalbaar.[n]