Afbeelding
Foto: Ellen De Vriend

Zorgen voor je wijk begint bij jezelf

MIDDELBURG – De kinderen van buitenschoolse opvang Boomhut in de Middelburgse wijk Dauwendaele deden donderdag mee aan de World Clean-up Day. Want jong geleerd, is oud gedaan.

DOOR ELLEN DE VRIEND

Zwerfafval staat al jaren in de top 3 van ergernissen. Daarom werd zaterdag op veel plekken op Walcheren én 180 landen wereldwijd de natuur opgeschoond. Dat levert een schonere omgeving op en geeft een signaal dat iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren aan een schonere wereld. De BSO groep bestond donderdag uit maar twaalf kinderen. Pedagogisch medewerker Sharon van ’t Kruis had er even wat werk aan om de grijpers, gele hesjes en tuinhandschoenen te verdelen. Wanneer iedereen is voorzien, gaat de groep op pad. Belust op afval duiken een paar jongens direct in de bosschages buiten het schoolplein. Juf Sharon en meester Ramon doen een wedstrijdje wie het eerste een volle afvalzak heeft. “Goed zo, Armando!” prijst Sharon als hij een plastic flesje in de zak gooit.


Tweede jaar

“We doen voor het tweede jaar mee aan de clean-up acties.” Sharon houdt de plastic zak wijd open want Roanna heeft een emmer gevonden. “Goed zo, Nicole. Een mondkapje,” prijst ze een meisje in een roze shirt. “Begin dit jaar deden we ook mee aan de Plastic Soep actie. We hadden toen driezakken vol met zwerfafval en zijn wel een paar weken bezig geweest met dit thema bij de tweegroepen met vier tot zeven jarigen. We hebben ook een filmpje gekeken over de gevolgen van plastic voor dieren en vooral de zeeschildpad met een rietje maakte zoveel indruk dat ze zelfs niet meer met rietjes wilden knutselen. De kinderen pakken de lesstof snel op. ”Ramon schudt zijn hoofd. “Een slak moet er niet in, dat is een dier.”

Gemopper
“In de wijk wordt veel gemopperd op het vele zwerfafval. Wij proberen de kinderen te leren dat zorgen voor je wijk bij jezelf begint. Het wordt ook al echt minder,” aldus Sharon. De hesjes en handschoenen hebben ze aangevraagd en de grijpers geleend van de gemeente. Logan sjouwt rond met een grote afvalzak en banjert op het grasveld door een hondendrol. “Ach, hij is toch al hard,” zegt hij. Al rapend wandelt de groep naar het winkelcentrum. “Daar hebben we de vorige keer veel gevonden,” roept Maxim. Even later heeft hij een blikje vast met zijn grijper.“ Een blikje. Weet je het nog?” vraagt Sharon. “50 jaar!” Een groepje jongens rent naar het tunneltje naast het winkelcentrum. Daar ligt altijd veel troep. Dit keer ligt er voornamelijk glas en dat mogen ze van de juf en meester niet oppakken. Een jongen knielt voor een afvalbak en pakt een handvol met peuken op. “Zo dom. Het ligt er naast.” Even later maken ze ruzie over wie de grijper mag. “We doen wel steen, papier, schaar,” besluiten ze. Marieke Poortvliet van Stichting Kinderopvang Walcheren vindt dat BSO Boomhut uitzonderlijk fanatiek is met het zwerfafval. “We delen hun initiatieven altijd zodat anderen het ook kunnen oppakken.”[n]