Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

Expositie Cees Pluijgers is kroon op zijn werk

MIDDELBURG – In de kelder van Galerie-T in Middelburg, aan de Turfkaai, hangt tot en met zaterdag (25 september) een bijzondere expositie. Tekenaar en schilder Cees Pluijgers (93) krijgt van de galeriehouders de gelegenheid een deel van zijn werk te presenteren.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Sinds zijn jonge jaren tekent Pluijgers de wereld om hem heen. “Mijn vader haalt levensvreugde uit het observeren en ziet overal schoonheid in,” zegt Carine Welch Pluijgers. “Toen mijn broer en ik klein waren tekende onze vader al zoveel dat we het gewend waren om bij een stadsbezoek hem op een mooie plek achter te laten. Na een uur haalden we hem weer op en zagen wat hij allemaal had gemaakt.”

'Toen hij eruit kwam, stond zijn
geliefde stad
in brand'


Architectonische gebouwen, maar ook het straatleven, natuur en mensen zijn de onderwerpen die behoren tot de liefhebberij van Pluijgers. Zelfs nu hij op hoge leeftijd is, rolstoelgebonden is en kampt met pijn en ongemak, weet hij zijn creativiteit uiting te geven. “Elke dag maakt hij pentekeningen en heeft dit jaar al vier schetsboeken volgetekend.”
Het oude Rotterdam heeft Pluijgers' bijzondere belangstelling. Als jongen maakte hij het bombardement in 1940 mee. Samen met zijn familie zocht hij dekking in een kelder. Toen hij eruit kwam stond zijn geliefde stad in brand. "Oud-Rotterdam was een schilderachtige stad. Ik wil de beelden van toen nalaten. Dat kan door te tekenen.”

Erkenning
Tijdens de opening van de expositie zijn een twintigtal vrienden en kennissen van de heer Pluijgers en zijn echtgenote aanwezig om zijn levenswerk te aanschouwen. Velen kennen zijn talent, maar zijn desondanks verbaasd over de kundigheid. Galeriehouders Lia en Bert Hector maakten graag de kelder vrij voor dit bijzondere werk. "We kennen Cees al lang, want hij was een trouwe bezoeker van de galerie en is altijd geïnteresseerd in kunst en mensen. Dat hij zelf zo treffend kan tekenen en schilderen wisten wij eigenlijk ook niet,” vertelt Lia. Een droom van Pluijgers komt uit. "Als amateur kreeg ik nooit de gelegenheid om te exposeren. Dat het nu wel gebeurt zie ik als erkenning, een kroon op mijn werk.”
Kunstvriend Dick Schotte is het met Lia Hector eens. "Als je om je heen kijkt, zie je alles driedimensionaal. Om dat beeld te vertalen naar een plat vlak is niet eenvoudig. Cees weet precies hoe het moet. Hij ziet en proeft de wereld op een manier die alleen hij kan. Met dat talent weet hij iets bijzonders mee te geven aan zijn tekeningen en schilderijen.”
Voor de expositie is een kleine selectie gemaakt uit de vele aquarellen, oliedoeken, acrylwerken en pentekeningen. "Ik hoop dat mensen komen kijken,” zegt Pluijgers, "en dat ze zelf ook gaan tekenen of fotograferen. Nederland heeft zoveel mooie plekjes, inspiratie genoeg.”

Galerie T is donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur, Turfkaai 25-27 en Vismarkt 12-19 in Middelburg.[n]