Met inheemse boompjes
de natuur in je tuin

MIDDELBURG - Uit je raam kijken en veel groen zien. Bloeiende bomen en struiken vol met vogels die voor je zingen. Op en rond de stammen lopen en vliegen vlinders, bijen en andere insecten die je tuin gezond houden en voedsel vormen voor de vogels. Wil jij dat ook?


Maak dan gebruik van de boom-uitdeel-actie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden, Gemeente Tholen en diverse bewonersinitiatieven en plant een of meerdere inheemse boompjes in je tuin. Daar word jij blij van en de natuur ook! Met de bomen in je tuin help je mee om de doelstelling van Plan Boom te halen, namelijk 380.000 nieuwe bomen in Zeeland; voor elke Zeeuw een boom. Je kan de boompjes vanaf dinsdag 21 september 9.00 uur gratis bestellen op de website van ZMf www.zmf.nl. Wees er snel bij, want op is op!
Je kan kiezen uit 10 verschillende soorten inheemse bomen en struiken die het allemaal goed doen in Zeeland. Dit zijn: eenstijlige meidoorn, linde, veldesdoorn, groene hazelaar, wilde appel, wilde mispel, boswilg, gewone vlier, wilde liguster en  kweepeer. Er zitten soorten bij voor een kleine en voor een grote tuin. De bomen en struiken zijn allemaal goed te snoeien, dus jij bepaalt zelf hoe groot je ze laat worden. Je kan maximaal 6 boompjes bestellen. De ophaaldag van de boompjes is in het begin van het plantseizoen, op zaterdag 11 december tussen 11.00 en 16.00 uur. De boompjes zijn tussen de 20-120 centimeter groot, zodat je ze makkelijk mee kan nemen onder je arm, in je fietstas of in de achterbak van de auto.

 

Waarom inheems?
Inheemse bomen hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten. Hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit.
Met Plan Boom planten we bomen. Daarmee leggen we CO2 vast, wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én helpen we de biodiversiteit te herstellen. Bomen zijn ook nuttig voor het bestrijden van hittestress, het bergen van water en voor het tegengaan van verdroging. Meer groen zorgt ervoor dat de bodem weer regenwater beter kan opnemen. Kortom, met meer bomen laten we tuinen in Zeeland weer bruisen van het leven !

Meer informatie over Plan Boom? Kijk op www.planboom.nl[n]