Anna de Bruyckere en Christian Blaha - Rimpelingen: Brieven uit Zeeland
Anna de Bruyckere en Christian Blaha - Rimpelingen: Brieven uit Zeeland Foto: Bo de Jong

Muziektheater op basis van brieven van Zeeuwse ouderen

MIDDELBURG - Op 3 oktober om 15 uur gaat in de Middelburgse Schouwburg de muziektheatervoorstelling 'Rimpelingen: Brieven uit Zeeland' in première. De voorstelling zal in oktober te zien zijn op zes theaterlocaties in Zeeland. Daarnaast zijn er negen voorstellingen voor, en in samenwerking met, partners in zorg en onderwijs.


De muziektheatervoorstelling komt voort uit meer dan 100 brieven van meer dan 50 ouderen over hoe zij de eerste corona-lockdown hebben ervaren. 

Ben je, als je oud bent, perse kwetsbaar? Wie bepaalt eigenlijk welke mensen tellen als zwak, uitgerangeerd, afgeschreven en welke als weerbaar en wijs? 

‘Rimpelingen: Brieven uit Zeeland’ gaat over afgedwongen afzondering en bevrijdend weerzien. Over soorten plezier die je niet voor mogelijk hield. Over touwtje springen en mooie kleertjes. Over nodig hebben en loslaten. En over de tijd die alsmaar doortikt, hoe jong of oud je ook bent. 

Duur van de voorstelling: 1 uur; Tekst en spel: Anna de Bruyckere; Compositie en muzikale uitvoering: Christian Blaha; Regie: Stefan Perceval; Productie: Joyce Pijnenburg.

De briefwisseling met meer dan 50 mensen uit heel Zeeland vormde de kern van het artistiek onderzoek. De brieven zijn opgenomen in het Zeeuws Archief. Het team ontving bijna 150 berichten (brieven, emails, kaartjes, sms’jes) en stuurde evenzovele antwoorden terug. Met enkele brievenschrijvers is een aanvullend gesprek begonnen. Uit deze uitwisselingen ontstond de voorstelling, een reeks podcasts en de online dialoogtool, die op 3 oktober wordt gelanceerd. 

3 oktober 15u Stadsschouwburg Middelburg, première; 10 oktober 14.30u ’t Kerkje van Ellesdiek, Ellewoutsdijk; 16 oktober 14u Martha Hofmannzaal van de SintAnna B&B, Yerseke (voor aanmelding info@rimpelingen.eu); 17 oktober 15u Scheldetheater, Terneuzen; 24 oktober 15u De Mythe, Goes; november (datum volgt) Dorpshuis, Renesse 

Anna de Bruyckere (Middelburg, 1987) is schrijver, performer en filosoof. Na eenakters en ander podiumwerk is ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland' haar eerste volledige theatervoorstelling. 

Christian Blaha (Middelburg, 1972) is componist en musicus. Hij componeerde, dirigeerde, arrangeerde en speelde onder andere voor festivals, orkesten en artiesten. www.christianblaha.com[n]