Anita Pijpelink
Anita Pijpelink Foto: Marielja ten Bruggencate

‘Samen in Zee’ ondersteunt en versterkt cultuur in Zeeland

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – De culturele sector in Zeeland moet toekomstbestendig worden, vinden de Zeeuwse gemeentes. Door samen te werken, te verbreden en te vernieuwen kunnen de verschillende culturele instellingen in onze provincie een beroep doen op de Samen in Zee regeling, die uitgevoerd wordt door het College van Gedeputeerde Staten. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Cultuur houdt niet op bij de gemeente grenzen. Bezoekers van evenementen komen uit alle delen van Zeeland en soms ook van buiten de provincie. Daarom is gedeputeerde Anita Pijpelink in gesprek gegaan met alle Zeeuwse gemeenten. “Samen hebben we een manier bedacht om innovatieve cultuurprojecten te stimuleren. Ik ben dan ook blij dat iedere gemeente een financiële bijdrage heeft geleverd en dat deze regeling breed gedragen wordt. Wat goed is voor een andere gemeente, is ook goed voor de eigen inwoners.” Een beoordelingscommissie heeft uit de 47 aanvragen 10 projecten geselecteerd die subsidie krijgen, waarmee ze hun plannen kunnen uitvoeren. “Er is gekeken naar verschillende aspecten. Zo moet samenwerking, innovatie en verbreding, in de ruimste zin van het woord, aanwezig zijn.”

Klankwandeling
Een origineel initiatief kwam van Stichting HRINS. Zij gaan het festival Bos-Grens opzetten. Dat is een belevingsgerichte klankwandeling in de Nederlandse en Belgische grensregio. Nieuwe verbindingen worden ook gemaakt bij PopMonument, een initiatief van Stichting Welzijn Middelburg. Een muzikale route met pop-, jazz- en wereldmuzikanten legt de rijke geschiedenis van de stad bloot. Muziek zal ook klinken bij Zomermuziek Zeeland, georganiseerd door de Zeeuwse Concertzaal.De Waterkaravaan heeft de pijler verbinden bijna letterlijk genomen. Het schip Vrijbuiter zal bij verschillende Zeeuwse festivals, kunstmanifestaties, galerieën en musea aanleggen om als vlaggenschip van al de Zeeuwse cultuur te dienen.

Een podium voor woordkunstenaars
Zeeland Schrijft gaat zich met een meerjarenproject inzetten om het creatief schrijftalent in Zeeland te ontwikkelen. Het therapeutische component van het schrijven zal bijdrage tot zelfontdekking en –ontplooiing van de deelnemers, jongeren vanaf de vierde klas in het voortgezet onderwijs. Woordkunstenaars krijgen een podium bij De Baaiers uit Serooskerke, waar ook workshops voor beginnende schrijvers gegeven zullen worden. Verkenning van nieuwe verdienmodellen en het opbouwen van een sterke beroepspraktijk zal tot uiting komen in het project Badgasten. Tijdens ontmoetingsavonden voor cultuurprofessionals en creatieve ondernemers zal een antwoord gezocht op vragen als: Op welke manieren kun je publiek, klanten of fondsen werven voor je culturele of creatieve product of kunstwerk? Pijpelink:“De projecten die subsidie krijgen zijn uiteenlopend, waarmee een groot publiek bereikt kan worden. Van de 450.000 euro subsidie is nu iets meer dan 350.000 euro toegekend. Het ‘restbedrag’ gaat mee in de volgende tranche die in januari 2022 start. Dan kunnen makers en culturele instellingen weer een aanvraag indienen voor subsidie uit de Samen in Zee regeling.”