Aad de Klerk, voorzitter van Stichting Vrienden van Middelburg
Aad de Klerk, voorzitter van Stichting Vrienden van Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Stichting Vrienden van Middelburg presenteert nieuw actieplan

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - De Stichting Vrienden van Middelburg, die in 1988 werd opgericht om het behoud van Middelburg als monumentenstad te bevorderen, heeft een doorstart gemaakt. Het bestuur vond het tijd om de stichting nieuw leven in te blazen en presenteerde deze week een actieplan met tien punten, en brengt dat plan graag onder de aandacht van de Middelburgse politiek.

De voorzitter van Vrienden van Middelburg, Aad de Klerk, benadrukt dat de stichting geen waarschuwend vingertje wil opsteken. “We willen vooral dat de stad nóg mooier wordt”. Als voorbeeld wijst hij op een aantal panden in de Middelburgse binnenstad, die kampen met achterstallig onderhoud. “Die vallen op omdat de meeste andere huizen keurig zijn onderhouden. Veel mensen ergeren zich daar aan. Als een enkel pand in een straat zich in staat van verval bevindt vermindert het aanzien van de hele straat meestal. Dat is toch niet nodig? Om uiting te geven aan onze zorgen en richting te geven aan een oplossing, hebben wij tien punten geformuleerd die wij, vooral met het oog op de komende verkiezingen voor de gemeenteraad, graag onder de aandacht brengen van de Middelburgse politiek.”

Tien punten
Er dient een kortetermijnplan te komen voor restauratie/herstel van die panden die ten gevolge van verwaarlozing ernstig detoneren in het huidige stadsbeeld en daarmee afbreuk doen aan het gezicht van Middelburg als monumentenstad.

Er dient actiever gewezen te worden op de rol van de Monumentenwacht Zeeland bij het tijdig voorkomen van achterstallig onderhoud van monumentenpanden.

Bewoners van monumentenpanden dienen intensiever voorgelicht, begeleid en ondersteund te worden bij het verduurzamen van hun pand. Het monumentenpaspoort kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Voorkomen moet worden dat onherstelbare wijzigingen in het interieur van monumentale panden plaatsvinden.

Speciale aandacht is gewenst voor alle vormen van wederopbouwarchitectuur zoals die in en vlak na de Tweede Wereldoorlog is gerealiseerd.

Meer aandacht en zorg dient uit te gaan naar de karakteristieke/beeldbepalende bebouwing in het buitengebied van Middelburg.

Er dient meer zorg besteed te worden aan de inrichting, de vormgeving en het onderhoud van de openbare ruimte: bestrating, bebording, straatmeubilair, enzovoort.

Er dient permanente zorg besteed te worden aan het openbaar groen, in het bijzonder de bolwerken als entree tot en visitekaartje van de binnenstad.

Blijvende aandacht is wenselijk voor de straatverlichting in het algemeen en de verlichting van monumenten in het bijzonder.

Het belang van een goede informatievoorziening aan de bezoeker van Middelburg over Middelburg als monumentenstad dient van gemeentewege erkend en ondersteund te worden.