Een gevonden moment dat mijn gedachten en handen stuurt tijdens het werk in het atelier.
Een gevonden moment dat mijn gedachten en handen stuurt tijdens het werk in het atelier. Foto: Jorieke Rottier

Long stories, short films op ruit van ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Video's op de ruit van ruimteCAESUUR tot en met 15 januari 2022.


Jarenlang toonde CAESUUR in de donkere maanden tijdens de jaarovergang in december - januari door videoprojecties het programma ‘dichters op de ruit’. Gecureerd door de dichter F. van Dixhoorn. De dichters die langskwamen: Tonnus Oosterhof, Astrid Lampe, Tsead Bruinja, Rosali Hirsch en Mustata Stitu, om er een paar te noemen.
Het achterliggende idee was om middels het licht hedendaagse kunst in de donkere straat en daarmee in de openbare ruimte van de stad te brengen.

Vanaf 12 december hebben we de traditie weer opgepakt. Vanuit min of meer dezelfde gedachte: licht de straat in brengen. Maar nu gaan we uit van het beeld in plaats van het woord.

TeamCAESUUR trapt zelf met elk één filmpje af en nodigt daarna dié kunstenaars uit van wie we het fijn vinden hun filmpje op de ruit te tonen. Gezien het medium kunnen we ook gemakkelijk ‘werven’ in onze internationale community.

Zo doen bijvoorbeeld onze collega’s van Studio44 uit Stockholm mee met 4 verschillende videoprojecten over ‘reageren.‘ Twee video’s betreffen 10-seconden-videoclips die Zweedse en Chinese kunstenaars, gedurende 4 maanden naar elkaar sturen. Twee andere video's zijn gemaakt om elkaar te leren kennen in een Zweeds-Chinees project over rollen en regels van het kunstenaarschap, bij gebrek aan gemeenschappelijke gesproken taal als communicatiespel. Kunstenaars: Jannike Brantås, Lei Yan, Lou Fei, Madeleine Aleman, Rikard Fåhraeus, Laetitia Deschamps, Xue Tao en Zi Bai.

Studio44 toont op haar beurt videowerken van Jorieke Rottier, Giel Louws, Dani Ploeger en Hans Overvliet op hun 4 ruiten in Stockholm.

De reeks loopt zo’n beetje tot 15 januari.[n]