EXPOSITIES

Tentoonstelling Hans Warren

10:00 | ZB Bibliotheek van Zeeland

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Hans Warren werd geboren. De bekende dichter en dagboekschrijver had ook nog een andere kant: hij was een begenadigd tekenaar, die al op jonge leeftijd begon met het in beeld brengen van vogels. Want een bewonderaar van deze dieren, dat was hij. Ging het hem eerst nog om de pracht van vogels in het algemeen, op den duur ontwikkelde hij zich tot een ware vogelaar, die zelfs publiceerde over de avifauna van Zuid-Beveland. De vogeltekeningen bevinden zich in de ZB als onderdeel van de Collectie Hans Warren.De Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek zal in november een boekje laten verschijnen waarin Chiel Jacobusse deze ornithologische kant van Hans Warren belicht en in hedendaags perspectief zet. In een kleine tentoonstelling in de expositieruimte wordt van 1 november t/m 31 december materiaal getoond uit de Collectie Hans Warren, zoals vogeltekeningen en originele handschriften, waaronder die van het in 1996 verschenen natuurdagboek 'Ik ging naar de Noordnol', die aansluiten bij de nieuwe publicatie in de PPF-reeks.De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van ZB t/m 31 december, Souterrain ZB; tijdens openingstijden bibliotheek.

 

Zeeuwse muzikanten in lockdown

10:00 | ZB Bibliotheek van Zeeland

De cultuursector kreeg zware klappen door corona. Professionele muzikanten, de mensen van het licht en geluid, eigenaren van café’s, theaters en poppodia, ze probeerden zich met kunst- en vliegwerk staande te houden. ‘Mijn man is bassist en als je ziet wat (amateur)muzikanten misten: niet meer samen kunnen spelen, geen optredens meer voor en met publiek. Die frustraties wilde ik vastleggen’, vertelt fotografe Tanja Hoogerheijde uit Middelburg.Tt/m vrijdag 31 december is haar fototentoonstelling ‘Muzikanten in Lockdown’ te zien op de eerste verdieping in ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg tijdens de openingsuren.Het begon met een foto van haar man, voor de lol. Maar Tanja besefte dat er natuurlijk veel meer Zeeuwse muzikanten in hetzelfde schuitje zaten. Ze is haar muzikantennetwerk gaan aanspreken en zo is het balletje gaan rollen. Ondanks dat het onderwerp serieus was, wist Tanja er, samen met de geportretteerden, toch humor in te brengen.De tentoonstelling bestaat uit 44 foto’s van muzikanten die op deze manier toch weer even een podium krijgen.

 

Woensdag 22 december

Online lezingenreeks De kosmische Levensboom

20:30 | online

Het is een heel bijzondere gedachte... maar volgens de Universele Wijsheid leeft de kosmos, inclusief al zijn onderdelen. Het is één groots organisme. Hoe werkt die kosmos dan? Hoe is deze opgebouwd en hoe zijn al zijn onderdelen met elkaar verbonden? En bovenal, welke plaats en taak hebben wij mensen van deze kleine planeet Aarde daarbinnen? De Theosofia schets ons een groots uitzicht, en geeft ons juist daardoor de inspirerende basis voor ons leven in het hier en nu. Is het verre toekomstmuziek om een kosmische medewerker te worden, of zijn wij het al? De online lezingen beginnen om 19.30 uur en er is de mogelijkheid om tijdens de lezing vragen te stellen. Lezing volgen: blavatskyhouse.org/nl/lezingen/locaties/online
Tijdens de lezingen zijn vragen welkom via de chat en e-mail: 22 december Kosmische medewerkers. Als we doorzien hoe nauw we met de kosmos verbonden zijn, roept dat vele vragen op: welke rol kunnen of dienen we in de kosmos te spelen? Hoe leeft iemand die zich ten volle realiseert, een kosmische medewerker te zijn? Kan zo iemand zich geschikt maken voor de inwijdingen rond het wintersolsitium?