De Machinefabriek, met op de voorgrond de werkzaamheden voor het kadeherstel.
De Machinefabriek, met op de voorgrond de werkzaamheden voor het kadeherstel. Foto: Archieffoto: Britta Janssen

College wil Machinefabriek eind 2021 in steigers hebben

VLISSINGEN - Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad geld te reserveren voor behoud van de Machinefabriek op het Scheldekwartier in Vlissingen. Het college wil het gebouw niet verloren laten gaan, omdat het industrieel erfgoed is.

DOOR BRITTA JANSSEN

Na de Zware Plaatwerkerij en Timmerfabriek op het Scheldeterrein zetten b&w zich ook in voor behoud van de leegstaande Machinefabriek. Het 101 jaar oude gebouw heeft wel onderhoud nodig.

'Industrieel
karakter blijft
zichtbaar'


Vijftig jaar

In het Scheldekwartier zijn acht projecten tegelijk in ontwikkeling; vijf woningbouwprojecten, de Timmerfabriek, het kadeherstel en de bouw van de Dokbrug. Als het aan het college ligt staat eind volgend jaar ook de Machinefabriek in de steigers. ‘Het behoud van het industrieel erfgoed is een van de pijlers van de ontwikkeling van het Scheldekwartier naar een levendig, duurzaam en maritiem stadsdeel waar de rijke industriële geschiedenis zichtbaar is’, aldus b&w. ‘De Machinefabriek is het meest in het oog springende industrieel erfgoed op het Scheldeterrein.’ De herontwikkeling is beschreven in de ontwikkelingsvisie. ‘De eerste stap is het cascoherstel van het gebouw. Daarbij wordt de constructie - muren, dak, kozijnen en ramen - zodanig hersteld dat het gebouw weer minstens 50 jaar vooruit kan.’ Het industriële karakter blijft zichtbaar.

Nieuw

Na het cascoherstel moet het immense gebouw gevuld worden met nieuwe functies. Een daarvan staat al vast: een parkeerfunctie, als vervanging voor de tijdelijke parkeerplaats naast de Machinefabriek. ‘Die komt niet op de begane grond, maar op verdiepingen in twee hallen. De inzet is om de derde hal, inclusief kranen, in de huidige vorm te behouden.' Wellicht komen er ook detailhandel, horeca, woningen, evenementen of kantoren in de voormalige fabriek. ‘Tenslotte is de ambitie het een hectare grote dak te beleggen met zonnepanelen.'[n]