Binnenkort betaal je als busreiziger achteraf in plaats van vooraf.
Binnenkort betaal je als busreiziger achteraf in plaats van vooraf. Foto:

'Hoe meer je reist, hoe voordeliger het wordt'

MIDDELBURG - Scholieren en andere reizigers in het openbaar vervoer gaan vanaf 2 mei per kilometer betalen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De provincie en Connexxion zeggen dat met ‘Zeeland Voordeel' het reizen flexibeler, eerlijker en eenvoudiger wordt. De reizigers betalen met het systeem achteraf alleen voor de gemaakte reizen en bouwen daarmee korting op. "Hoe meer je reist, hoe voordeliger het wordt”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas, die zegt dat het andersom ook waar is. "Mensen die heel weinig gebruik maken van het openbaar vervoer gaan iets meer betalen per kilometer.”


Maximum

Wie voor 20 euro per maand reist bouwt al korting op. Sowieso is 130 euro per maand het maximum wat iemand kwijt is. Studenten krijgen in het nieuwe systeem tien procent korting op hun facturen. Driekwart van de Zeeuwse reizigers zijn studenten. Met ‘Zeeland Voordeel' zijn er geen zones meer, maar kun je reizen in de hele provincie.

Nu heb je alleen abonnementen voor bepaalde trajecten en zones in Zeeland. "Als je als student stage gaat lopen in een andere plek of een vakantiebaantje hebt, kun je daar niet komen met je abonnement. En als je ziek wordt, loopt het door. Dat is met dit nieuwe product niet het geval.” Het is een primeur, zegt Van der Maas. "In Oostenrijk werken ze hier al mee, maar wij zijn de eerste regio in Nederland met dit nieuwe reisproduct. Het maakt het reizen met de bus volgens ons een stuk aantrekkelijker. Zo gaan hopelijk meer mensen gebruikmaken van het ov en komen er meer inkomsten binnen.” Vanaf 2 mei reist iedereen met ‘Zeeland Voordeel'. Het is dan nog steeds mogelijk om zonder abonnement te reizen met de bus. Van der Maas hoopt dat op termijn ook de trein aansluit. "Dit is de opmaat naar het grotere verhaal.” Deze week zijn overigens de buurtbussen weer gaan rijden. Sinds maandag rijden alle lijnen weer. Daar waren meerdere onderzoeken en aanpassingen in de bussen voor nodig. Er zitten spatschermen in de bussen en er zijn extra elektronische filters geplaatst. De laatste zorgen voor aanvoer van frisse buitenlucht. Bovendien is de eerste passagiersstoel achter de chauffeur verwijderd. Daardoor zijn er nog zeven in plaats van acht plaatsen beschikbaar.
De buurtbussen zijn veel kleiner en worden bestuurd door vrijwilligers.[n]