Studenten doen onderzoek in de Oosterschelde.
Studenten doen onderzoek in de Oosterschelde.

'Oosterscheldekering kun je niet zomaar sluiten'

VLISSINGEN- Tachtig studenten van de opleidingen Civiele Techniek en Watermanagement van de HZ University of Applied Sciences werkten de afgelopen tijd aan de zogeheten Coastal Challenge. De vierdejaars konden kiezen uit vijftien 'echte' projecten. Rick van den Branden deed samen met zijn groep onderzoek naar mogelijkheden om de kust te beschermen tegen de zeespiegelstijging.

DOOR DANIËL WISSEL

De 22-jarige student uit Vogelwaarde koos voor de richting Aquatische Ecotechnologie, zag vorig jaar zijn minor in Japan in het water vallen en schreef zich met een motivatiebrief in voor het project van Kennis Community Oosterschelde. "Dat stond bij mij op nummer één, omdat ik geïnteresseerd ben in projectontwikkeling”, verklaart Van den Branden. "Daarnaast ben je als echte Zeeuw natuurlijk bezig met dijken en de Oosterschelde." De probleemstelling was helder. "De waterspiegel stijgt met anderhalve meter en onze dijken zijn daar niet tegen bestand. Wat gaan we doen?"

Betrokkenheid
Zijn groepje, bestaande uit tien medestudenten van de verschillende opleidingen, moest met allerlei zaken rekening houden. "Als de Oosterscheldekering dicht moet, zou dat slecht zijn voor de ecologie, want dan heb je geen stroming meer en staat alles stil.” Daarnaast wilden ze graag de mening van lokale boeren horen, zodat ze die meer konden betrekken bij hun onderzoek. Want het verhogen en verzwaren van de dijken, heeft logischerwijs gevolgen. Maar het scheppen van die band, bleek lastiger dan gedacht. "We wilden ze tijdens een bijeenkomst samen laten komen in het Watersnoodmuseum, maar toen werden de maatregelen verscherpt." De geplande interviews konden ook in de prullenbak, wat overbleef was een enquête. "Dat is een stuk lastiger, want niet iedereen vult het in en je praat toch over een grote groep mensen." Gemakkelijk was het dan ook niet. "Bijna alles moest digitaal. En dat is, als je de resultaten bij elkaar wilt voegen, behoorlijk lastig. Helemaal als de groep bestaat uit tien studenten." Toch is Van den Branden tevreden met de uitkomst, die hij zonder al te technisch te worden, probeert uit te leggen. "We zijn op zoek gegaan naar alternatieven voor dijkverhoging. Bijvoorbeeld het gebruik van een zandmotor, zodat je de zandplaten kunt behouden en de ecologie stimuleert. Maar ook een secundaire dijk, achter de primaire dijk, zodat je een soort moeras kunt creëren." Maar er is meer nodig. "In de toekomst kunnen ze onze ideeën verder uitwerken, bijvoorbeeld door de diepte en de stroming te berekenen." Philip Drontmann, vanuit Kennis Community Oosterschelde actief betrokken bij het project, was enthousiast. "Hij heeft al aangegeven echt iets met ons werk te gaan doen."

Leerzaam
Nuttige praktijkervaring dus. "Je leert nog beter omgaan met stakeholders, maar je ziet ook dat je leiders nodig hebt binnen een project." Hij vindt het dan ook goed dat de HZ dit soort initiatieven onderneemt. "Je werkt echt voor een opdrachtgever, in de praktijk. Raakt met mensen in gesprek die heel enthousiast zijn over hun werk, dat is alleen maar mooi, zeker in deze tijd." Van den Branden weet in ieder geval wat hij later wil gaan doen. "Projectontwikkeling door middel van technologie, maar zeker ook door een band op te bouwen met de betrokkenen."[n]