Daphne van der Stoep van stichting ROAT.
Daphne van der Stoep van stichting ROAT.

Vrijwilligers paraat om Paauwenburgers te helpen

VLISSINGEN - Je zal maar in deze moeilijke tijd snakken naar een praatje. Of om boodschappen verlegen zitten. Met het nieuwe project Burenhulp biedt stichting ROAT hiervoor een oplossing in Paauwenburg. Er staan negentien (!) gemotiveerde vrijwilligers in de startblokken om bewoners van de Vlissingse wijk te helpen.

DOOR ERICA VAN STRIEN

Burenhulp Paauwenburg kende een gedegen voorbereiding, aldus Daphne van der Stoep van ROAT (Reach Out And Touch). "Begin vorig jaar hebben we een briefje in de wijk verspreid met de vraag of er mensen zijn die bijvoorbeeld behoefte hebben aan een belletje en of er mensen zijn die in dit soort vragen kunnen voorzien”, vertelt Van der Stoep. "Via een oproep op Vrijwilligersbank Vlissingen vonden we Kristie (coördinator in de wijk, redactie).” Zij gaat waar mogelijk met de aanvragen aan de slag. De vrijwilligers zijn mannen en vrouwen in alle leeftijdscategorieën die stuk voor stuk hun tijd en talent met de Paauwenburgers willen delen. "Maar hoe gemotiveerd het team ook is, het begint met bewoners die hun vraagverlegenheid overwinnen en de telefoon pakken of een mail durven te sturen. Heeft u behoefte aan een fijn gesprek of een klusje te klaren? Bel ons! Onze vrijwilligers geven aandacht aan mensen die daar letterlijk op zitten te wachten. Ze hebben oog voor u en voor omzien naar elkaar.”

Vriendschappelijk
Van der Stoep kende het concept burenhulp al en kon het vanuit die ervaring ook opzetten in Paauwenburg. "We leven in een participatiesamenleving, waarbij we zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Ouderen willen dat ook graag. Dat kan met ondersteuning in het huishouden, maar andere vormen van hulp vallen tussen wal en schip.”
Naast dit initiatief loopt het ‘In-je-buurt'-project in opdracht van de gemeente. Alle 74-plussers ontvangen een uitnodiging voor een gesprek. Als ze die uitnodiging aannemen gaan er twee vrijwilligers naartoe. "Er wordt gepolst of mensen behoefte hebben aan meer aanspraak, activiteiten of hulp.”
Wie een helpende hand kan gebruiken, heeft volgens Van der Stoep veel te winnen als zij de schroom om om hulp te vragen verslaan. Recent sprak ze een vrijwilliger van het eerste uur in Paauwenburg. "Zij had boodschappen gedaan voor een echtpaar dat weinig mensen kende in de buurt. Het contact is nu zo vriendschappelijk dat ze ook bij elkaar over de vloer komen. Ik krijg daar kippenvel van. Daar doen we het voor!”

Meer informatie
Daphne van der Stoep van Stichting ROAT is bereikbaar voor meer informatie en aanmelding voor het project Burenhulp in Paauwenburg, via tel. 06-82539383 of mail:
d.vanderstoep@stichtingroat.com.[n]