Kids College reist door het Scheepvaartmuseum

MIDDELBURG - Op een unieke manier een expositie in het Scheepvaartmuseum Amsterdam bekijken vanuit je luie stoel kan tijdens het Kids College. Op 10 februari van 15.00 uur tot 16.00 uur organiseert ZB samen met Roosevelt Junior de online rondleiding over de foto-expositie ‘Rijzend Water’ van Kadir van Lohuizen voor groepen 6, 7 en 8 uit het basisonderwijs. Kadir neemt je mee in de wereld van klimaatverandering en laat zien dat het 5 over 12 is.


Nederland is wereldberoemd om polders en dijken. Al eeuwen weten we de zee buiten de deur te houden maar hoelang kan dat nog. Het is niet meer de vraag of die zeespiegel gaat stijgen maar wanneer en hoe snel. Als we niks doen, vaar je in minder dan 100 jaar met je rubberboot naar school. Klinkt nu leuk, maar als je dat dagelijks moet doen, is het geen pretje. De huidige Deltawerken zijn in 40 jaar gerealiseerd. Moeten we dan nu niet aan de slag voor de volgende Deltawerken? En zijn die nog wel bestand tegen een zeespiegelstijging van drie meter of moeten onze kinderen gaan verhuizen? Het klimaat wordt verstoord door opwarmend zeewater, smeltende gletsjers en ijskappen en een daardoor langzaam maar gestaag stijgende zeespiegel.



Woensdag
10 februari
voor groepen
6, 7 of 8
online rondleiding


Ben je nieuwsgierig en zit je in groep 6, 7 of 8 en geïnteresseerd in de wetenschap. Doe dan online mee aan dit unieke Kids College waar Kadir van Lohuizen jou een rondleiding geeft door zijn expo ‘Rijzend Water’. Deelname is gratis. Meld je aan via junior@ucr.nl. Na aanmelding krijg je een Teams-link toegestuurd, zodat je de rondleiding kunt volgen.


Rijzend water
In het Scheepvaartmuseum staat de tentoonstelling Rijzend Water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen.
Het museum is nu door de coronacrisis gesloten. De tentoonstelling is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel.
Van Lohuizen reisde de wereld over om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. De tentoonstelling toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Rijzend Water schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.
De tentoonstelling is een visueel spektakel over een zeer urgent thema, waardoor het onderwerp voor de bezoeker dichtbij komt.


Kadir van Lohuizen
Kadir is visueel onderzoeksjournalist en heeft al diverse conflicten in Afrika en elders ter wereld vastgelegd, maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in de Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval.

Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images.
In 2000 en 2002 zat hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Kadir geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.[n]