Wethouder John de Jonge en Sal Cracau van de Vereniging voor Watertoerisme proosten op de ondertekening.
Wethouder John de Jonge en Sal Cracau van de Vereniging voor Watertoerisme proosten op de ondertekening. Foto: Ellen De Vriend

Straks ook jachtplezier in Scheldekwartier

VLISSINGEN - De Vlissingse wethouder John de Jonge en voorzitter Sal Cracau van de Vereniging voor Watertoerisme (VVW) Schelde tekenden vrijdag, aan dek van het museumschip Mercuur in de Dokhaven, de overeenkomst om voor tien jaar de Stadshaven te exploiteren. De watersportvereniging beheert ook de jachthaven in de Vlissingse buitenhaven.


DOOR ELLEN DE VRIEND


De gemeente Vlissingen legt begin juni de drijvers en steigers in het water neer. Een maand later volgt de inrichting van de kades. “Er komen 57 vaste aanlegplaatsen aan de Jan Weugkade, voor mensen die rond het Dok wonen. Als er plaatsen over blijven, kunnen anderen ze van de gemeente kopen. Data hiervoor worden binnenkort bekend. En we krijgen 32 passantenplaatsen aan de Peperdijk”, vertelt wethouder De Jonge. “Voor hotel De Timmerfabriek in het Kanaal door Walcheren komen ook nog twaalf ligplaatsen voor dagbezoekers. Voorzieningen, zoals toiletten en douches, komen op een drijvend ponton in de Dokhaven.” Hij is blij met de extra reuring in het centrum, waarvoor de bezoekers van de haven vast gaan zorgen.


Blauwe Vlag

Cracau hoopt dat de nieuwe jachthaven op 1 juni open kan. VVW Schelde gaat het toezicht, onderhoud en beheer van de Stadshaven Scheldekwartier voor tien jaar regelen. “De Dokbrug gaat vier of vijf keer per dag open voor de jachten. Dat gaat vrij snel en hoeft niet veel oponthoud voor het verkeer te veroorzaken. Het is vergelijkbaar met Goes. Wat de openingstijden betreft houden we ook rekening met de ploegwissel van Damen. In onze jachthaven in de buitenhaven mogen we de Blauwe Vlag voeren, de internationale onderscheiding voor havens die veilig en schoon zijn, en dat willen we in de Stadshaven natuurlijk ook,” legt hij uit. Hij vindt het jammer dat de toekenning van de Blauwe Vlag altijd in het voorjaar is, maar weet zeker dat hij hem dan in 2022 krijgt.


Herinrichting

Projectleider Scheldekwartier Hans van Houdt van de gemeente Vlissingen vertelt dat de aanbesteding voor de herinrichting van de kades net is gedaan. “Bij de hellingbaan komt een trap naar beneden naar de steiger, die op het water rust. Daarvoor komt een pasjessysteem voor de jachteigenaren, zodat niet iedereen daar kan lopen. De herinrichting van het gebied begint 22 februari en ze nemen steeds tien meter onder handen, van de kade tot aan de Dokbrug. Het stuk voor de Machinefabriek is nog even ongewis,” lacht hij. “En met de Albionkade, voor de Timmerfabriek, wachten we ook nog even, omdat ze daar nog druk bezig zijn.”

Machinefabriek

Van Houdt wil nog niets loslaten over de Machinefabriek, al heeft hij een aantal horecaondernemers hongerig zien kijken. “De terrasmogelijkheden zijn daar natuurlijk enorm. De Machinefabriek is het laatste grote karwei. De kades zijn gerepareerd, de kraan is in oude luister hersteld en de nieuwe Dokbrug is bijna klaar. Met de Timmerfabriek zijn ze aan de gang en de raad geeft in het eerste kwartaal van 2021 de definitieve klap op het project voor de school in het Scheldekwartier.”[n]