De duizendknoop is één veel voorkomende exoot.
De duizendknoop is één veel voorkomende exoot. Foto:

Biocops moeten einde maken aan exoten

VLISSINGEN - Zeeland wil meedoen aan een project van een consortium, met onder meer twee universiteiten, om vier invasieve plantensoorten te bestrijden.

De partijen willen de opmars van het groot kroosvaren, de watercrassula, grote waternavel en de Aziatische duizendknoop stoppen en het ecologisch evenwicht herstellen. De provincie heeft daar tussen de 50.000 en 75.000 euro voor over. Ook wil ze proeflocaties beschikbaar stellen voor de bestrijding met mijten en plantenetende insecten. Deze natuurlijke vijanden zijn schadelijk voor de soorten die hier niet thuishoren, maar hebben geen invloed op de rest van de natuur. "We zijn als provincie hier al jaren mee bezig, maar enthousiast over dit project. Het is milieuvriendelijk, heeft jarenlang effect en is kosteneffectief”, zegt Anita Pijpelink over het project Biocops.

Volgens haar is het project nieuw in Europa, maar wordt er elders in de wereld al gewerkt volgens de Biocops-methode. De Kop van Schouwen is een logische proeflocatie voor het bestrijden van de watercrassula. "Maar ook van de andere soorten hebben grote tot zeer grote besmettingen.”[n]