Levi komt na een lange wandeltocht aan bij zijn oma.
Levi komt na een lange wandeltocht aan bij zijn oma. Foto: Privébezit

Levi loopt 166 kilometer naar oma

VLISSINGEN - Ruim vier (!) keer ging de gedroomde opbrengst voor het Nationaal Ouderenfonds van Levi Weterings’ wandeltocht over de kop in de voorbije week. Het ‘ommetje’ van 166 kilometer van de Vlissingse Levi (12) naar zijn oma in Vught heeft veel losgemaakt.

DOOR ERICA VAN STRIEN

Levi Weterings wil van de voorjaarsvakantie een sportieve uitdaging maken voor het goede doel: tenminste 1000 euro inzamelen voor het Nationaal Ouderenfonds. Hij heeft zijn doel dubbel en dwars behaald, maar beleeft van alles voordat het zover is. Zo moet zijn moeder na de eerste dag van de tocht al afhaken. "Tuurlijk is het jammer dat mijn moeder geblesseerd raakte, maar nu regelt ze alles en dat is ook fijn”, vertelt Levi in de auto, tijdens de rit naar Woensdrecht, met moeder Noël achter het stuur. Levi is onderweg voor de vierde etappe naar het dorpje Schijf, in de buurt van Roosendaal. Moeder Noël is erin geslaagd om er een estafette naar oma Ria in Vught van te maken. Elke dag wordt Levi vergezeld door mensen die hij kent en 's avonds slaapt hij samen met zijn moeder op afgesproken adressen onderweg.
Nog onderweg naar de startplaats heeft Levi zijn eerste interview al gegeven. Er zullen er nog meer volgen. Uit de gesprekken blijkt hoe tekst-vast Levi is: zijn verhaal wordt niet mooier of anders, welke dag van de week je hem ook spreekt.
De volgende uren duikt Levi het bos in en loopt de thuis uitgestippelde route. Hij beschikt over een behoorlijk navigatiegevoel. Geen wonder, met een vader die van beroep loods is. Rond het middaguur zit Levi op een boomstam te pauzeren als moeder Noël appt of hij een filmpje kan maken voor het Jeugdjournaal, later deze week. Dat doet hij, bijna tussen neus en lippen door. Radio, kranten en televisie, allemaal hebben ze de actie van Levi omarmd. En dat is terug te zien in de gulle gaven. Vlak voor de deadline van deze Bode staat de teller al op ruim 4450 euro.

Sportklas
Als Levi vrijdag bij het huis van zijn oma aankomt, heeft hij een indrukwekkend aantal kilometers in de benen zitten. Het mag duidelijk zijn dat het een sportieve jongen is. Op zijn Instagram-account wisselen actiefoto's op de tennisbaan en foto's met zelfbereide bordjes pasta elkaar af. Twee grote passies van Levi, die naadloos op elkaar aansluiten. Want eten en trainen, daar zit zijn schoolweek vol mee. De groep 8-er kan nauwelijks wachten tot hij na de zomer als havist aan de sportklas kan beginnen. Vanaf zijn zevende weet Levi dat hij prof wil worden. "Ik ben niet ontdekt of zo hoor, mijn eerste trainer heeft nooit gezegd dat ik talent had. Ik vond het zelf leuk. Nu heb ik een eigen trainer en een goed voedingsadvies. Ik sport negen keer in de week.”[n]

Afbeelding