Gitaarbrouwer Sjak Zwier.
Gitaarbrouwer Sjak Zwier. Foto: Joep Bremmers

Westerscheldebier met Zeeuwse stroop en wier

VLISSINGEN - Gitaristen uit binnen- en buitenland weten sinds jaar en dag dat je voor een goeie gitaar bij gitaarbouwer Sjak Zwier in Vlissingen moet zijn. Nieuw is dat Zwier tegenwoordig ook bier brouwt: van gitaarbouwer naar gitaarbrouwer. Zijn Westerscheldebier is geïnspireerd op de beroemde trappist van Westvleteren maar gebrouwen met Zeeuwse ingrediënten zoals Zeeuwse keukenstroop en zeewier.

DOOR JOEP BREMMERS

Zwier brouwt het Westerscheldebier samen met zijn zwager Joost. "Hij is thuisbrouwer en bij hem hebben we het bier ontwikkeld. We waren bezig met recepten en vroegen ons af of we het bier uit Westvleteren ook zelf konden maken. Omdat we niet simpelweg wilden kopiëren hebben we Zeeuwse ingrediënten gebruikt om het bier toch een eigen karakter te geven. We hebben zeker een keer of tien gebrouwen voordat we helemaal tevreden waren over de smaak." Voor de tweede keer heeft Zwier nu een partij bier van 500 liter gebrouwen. Voor zo'n grote hoeveelheid kan hij terecht bij brouwerij De Kip in Ossenisse.
Het bier van Zwier is zo goed ontvangen dat de eerste lading van 500 liter in een mum van tijd was uitverkocht. "We leverden onder meer aan Hard en Ziel van Paskal Jakobsen in Middelburg en restaurant De Kromme Watergang van Edwin Vinke in Hoofdplaat."

Zeewier
Het idee om zeewier in het bier te gebruiken kreeg Zwier tijdens het eten van sushi. "Op zich wordt zeewier wel vaker gebruikt, vooral voor de helderheid van het bier", weet Zwier. "Ik rooster het zeewier eerst op lage temperatuur in de oven. Daar kwam ik eigenlijk op door unami, die vellen wier die om de sushi zitten." Het zeewier oogst Zwier zelf op het Molenstrand in Vlissingen, op de voet gevolgd door zoon Djoszuwa die liever een oogje in het zeil houdt als zijn vader over de gladde groene stenen struint. De kandijsuiker die de paters van Westvleteren in hun bier verwerken heeft Zwier vervangen door Zeeuwse keukenstroop. Alleen de hop die wordt gebruikt komt van buiten de provincie. "Dat we Zeeuwse ingrediënten gebruiken moet natuurlijk een toevoeging zijn en geen concessie. En goeie hop hebben we hier niet."

Afhalen
Door de lockdown en de sluiting van de horeca heeft Zwier even gewacht met het brouwen van een tweede partij Westerscheldebier. "De horeca is nu nog gesloten maar als alles straks weer open gaat dan hebben we het bier alvast klaar staan. Nu is het ongepast om de horeca te benaderen. Bij de drankgigant zal je het bier nooit vinden, we houden het graag een beetje exclusief en gaan het niet te groot aanpakken. Maar kleine hoeveelheden kunnen gewoon hier in de winkel worden afgehaald."

Paters
De positieve reacties die Zwier van kenners krijgt op zijn bier doen hem goed. "Af en toe bloos ik wel een beetje. Dat een grote naam als topkok Edwin Vinke er enthousiast over is, dat is toch wel iets." Zwier heeft zelf het euvele plan opgevat om op een goede dag de stoute schoenen aan te trekken en het bier te laten proeven door de paters van de brouwerij in Westvleteren. "Dat lijkt me erg spannend. Ik zeg er dan wel bij dat het is geïnspireerd op hun bier en geen kopie is. Ik ben erg benieuwd hoe ze dat vinden."[n]