Nog geen coronadrukte bij voedselbank Walcheren

MIDDELBURG - De voedselbanken in Nederland merken een opvallende stijging van het aantal klanten als gevolg van de coronacrisis. De voedselbank Walcheren loopt in dat opzicht nog een beetje uit de pas. “Wij merken nog niets van een stijging”, zegt Emmy de Kraker, voorzitter van de voedselbank Walcheren. “Maar ik verwacht dat het nog wel komt. Bij de vorige crisis liepen we ongeveer driekwart jaar achter op de landelijke trend.”

VAN ONZE REDACTIE
Mede door de coronacrisis is het aantal klanten van de voedselbanken in Nederland het afgelopen jaar met ruim 160.000 gestegen. Van die ontwikkeling is bij de voedselbank Walcheren nog niet veel te merken. “Ik denk dat hier veel onderling wordt opgelost, in eigen kring en met hulp van de kerk. Ons aantal klanten is nog vrij stabiel, wekelijks komen er 220 klanten een pakket ophalen”, aldus De Kraker. “Maar ik verwacht dat de grootste klap nog moet komen als het aantal faillissementen als gevolg van de coronacrisis gaat toenemen.”
Een andere oorzaak kan zijn dat er toch nog steeds een gevoel van schaamte is wanneer men zich genoodzaakt voelt om bij de voedselbank aan te kloppen. De Kraker: “Niemand gaat voor zijn lol naar de voedselbank. Maar wij krijgen de spullen en geven die graag door aan de mensen die het nodig hebben. Dus stap over die drempel en kom gewoon, wij zijn ervoor.”

Aanvoer
Hoewel de aanvoer van levensmiddelen is gedaald slaagt de voedselbank Walcheren er toch nog in om mooie pakketten samen te stellen. “We merken wel dat bedrijven en de groothandel nipter inkopen en er minder overschotten zijn en er dus ook minder voor ons over blijft. Op Walcheren hebben we gelukkig nog een redelijke aanvoer maar vanuit het landelijk distributiecentrum uit Tilburg komt niet veel meer.”

De voedselbank Walcheren is gevestigd aan de Kleverskerkseweg in Middelburg en van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 8.45 tot 12 uur.[n]