Van der Mull, Knuijt en Smulders van Ilovezeeland.
Van der Mull, Knuijt en Smulders van Ilovezeeland. Foto: Annet Eekman

Vlissingse ondernemers gaan Zeeland promoten

VLISSINGEN - Vlissingers Martin Smulders, Georg Knuijt en Norman van der Mull hebben een app ontwikkeld om toeristisch Zeeland te promoten. De ondernemers willen daarmee de leemte vullen die is ontstaan nadat de provinciale VVV's zijn opgedoekt. De app ilovezeeland.nl is niet alleen bedoeld voor toeristen maar ook voor de Zeeuwen zelf.

DOOR JOEP BREMMERS

Smulders was tot voor kort uitbater van het City Hotel op de Oude Markt en daar merkte hij dat zijn gasten enorm veel behoefte aan informatie hadden over wat er te zien en te doen is in de regio. "De VVV's waren aan het afbrokkelen en zijn inmiddels helemaal opgedoekt", vertelt Smulders. "Niet alleen toeristen maar ook voor ondernemers is dat een enorm gemis. Ik was zelf zo'n beetje VVV-kantoor aan het worden." Georg Knuijt van bed en breakfast Land van Belofte in de Weteringstraat merkte hetzelfde. Smulders en Knuijt bundelden hun krachten en kwamen al gauw op het idee een allesomvattende app voor heel toeristisch Zeeland te ontwikkelen.

Zeeland als stad
Smulders: "We zijn eerste gaan kijken hoe anderen dat deden en hebben apps van steden over de hele wereld bekeken. Een toerist gaat niet op vakantie naar Vlissingen of Zierikzee. Ze gaan naar Zeeland, overnachten misschien in Vlissingen, gaan winkelen in Middelburg en stappen op de veerboot om een dagje Zeeuws-Vlaanderen te verkennen. Je kunt Zeeland eigenlijk zien als een stad, met de eilanden als deelgemeenten en de steden en dorpen als de wijken."

Lege agenda
Voor de technische realisatie klopten Smulders en Knuijt aan bij Norman van der Mull, eveneens uit Vlissingen. "We zijn een complementair team en vullen elkaar aan." De app biedt een compleet overzicht van accommodaties en horecagelegenheden in de provincie. De agenda waarin alle evenementen moeten staan is nog leeg. "Er worden door corona geen evenementen georganiseerd", vertelt Smulders. "Toch hebben we besloten om nu al online te gaan met ilovezeeland.nl. Evenementen of niet, het toeristenseizoen komt er sowieso aan." Hoewel de app nog maar net in de lucht is, wordt ilovezeeland.nl al meteen goed ontvangen. "Ook van ondernemers krijgen we al veel positieve reacties," aldus Smulders. "Ondanks dat veel ondernemers door corona een beetje schuw zijn."

Eigen kracht
Smulders, Knuijt en Van der Mull hebben de app op eigen kracht ontwikkeld. "We zijn met Impuls Zeeland wel bij de provincie gaan praten maar daar is niet veel uitgekomen. Dus hebben we het maar zelf gedaan. Het is wel vreemd hoe de provincie met het toeristisch product Zeeland omgaat." De volgende stap is nu om de app zoveel mogelijk bekend te maken. Smulders: "We hebben vlaggen, bierviltjes, stickers. Vroeger zag je overal de VVV-sticker, die stickers kunnen nu weg en dan komt er een mooi plekje vrij voor onze stickers."
De Vlissingse ondernemers denken nu nog na over een Zeeuws cultuur- en natuurfonds. "We willen een deel van de winst terug geven aan de provincie. Zeeland is prachtig en dat moet zo blijven, daarom denken we aan een fonds voor projecten op het gebied van cultuur en natuur.