Kunstenaar Dani Ploeger en schrijver Marloes Matthijssen.
Kunstenaar Dani Ploeger en schrijver Marloes Matthijssen. Foto: Joep Bremmers

Wat is er gebeurd met het Haags cultuurgeld?

VLISSINGEN - Zeeuwse kunstenaars vragen zich af wat er met de miljoenen extra steun voor de culturele sector is gebeurd die eind vorig jaar door Den Haag beschikbaar zijn gesteld. "Het lijkt erop dat vooral de bekende instellingen veel van dat cultuurgeld hebben gekregen", vertelt Marloes Matthijssen uit Middelburg. "Voor individuele kunstenaars is het moeilijk om steun te krijgen, er is ook geen kennis meer bij de overheden om aanvragen goed te kunnen beoordelen".

DOOR JOEP BREMMERS

Marloes Matthijssen is initiatiefnemer van de facebookgroep Nieuw Zeeuws Licht, ze studeerde culturele wetenschappen en is schrijver. Op de facebookgroep is al langer discussie onder kunstenaars over het culturele klimaat in Zeeland. "Het is gewoon bedroevend hoe er met kunstenaars wordt omgegaan", vertelt de Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger. "Vroeger bestond er een culturele raad en een organisatie als Nieuwe Muziek, die wereldwijd respect afdwong voor wat ze allemaal tot stand brachten. Die structuren zijn allemaal zorgvuldig uitgewist. Er zijn geen beschermheren of -vrouwen meer voor de kunst".

Brieven
Nadat in oktober in een krantenstuk gewag werd gemaakt van de miljoenensteun voor de Zeeuwse kunst- en cultuursector klom Matthijssen in de pen en vroeg de provincie en Zeeuwse gemeenten naar hoe de cultuurgelden besteed gingen worden en hoe kunstenaars hier aanspraak op konden maken. "Van de provincie kreeg ik een ontvangstbevestiging en de belofte dat de verantwoordelijk ambtenaar voor cultuur mij nog inhoudelijk zou antwoorden. Dat antwoord moet nog altijd komen". Inmiddels heeft de actie van de kunstenaars er wel toe geleid dat er een gesprek komt met de gedeputeerde voor cultuur van de provincie.

Belastingaanslag
Zelf hebben Matthijssen en Ploeger geen steun aangevraagd. "Ik heb wel gebruikt gemaakt van de TOZO, een regeling voor ZZP-ers", vertelt Matthijssen. "Daar heeft mijn partner nu een belastingaanslag voor gekregen. Dus of je dat nu echt steun kunt noemen?". Ploeger verkeert in de gelukkige omstandigheid dat hij zijn opdrachten voornamelijk van buiten de provincie krijgt en simpelweg geen steun nodig had. "Ik heb net een opening op de architectuur biënnale in Venetië", vertelt Ploeger. "Met mij gaat het goed, maar ik zit hier ook niet voor mezelf. Ik ben gelukkig niet van Zeeland afhankelijk voor mijn opdrachten, maar trek het me wel aan hoe hier over kunst wordt gedacht. Het wordt toch steeds meer gezien als een linkse hobby. En het idee dat een kunstenaar zichzelf moet kunnen bedruipen is absurd en tekenend voor de wijze waarop naar kunst wordt gekeken".

Brief
De kunstenaars hebben nu een brief opgesteld die naar de provincie en de Zeeuwse gemeenten gaat. "Wij willen gewoon gehoord worden", verduidelijkt Matthijssen. "Het lijkt erop dat er nu vooral bureaubanen worden gered bij de instellingen die er moeten zijn voor de kunstenaars, terwijl veel kunstenaars op omvallen staan. Wat moeten die mensen dan gaan doen als er straks helemaal geen kunstenaars meer zijn?".[n]