Kinderen tot 17 jaar mogen het komend weekend gratis naar het Muzeeum.
Kinderen tot 17 jaar mogen het komend weekend gratis naar het Muzeeum. Foto: Zeeuws maritiem Muzeeum.

Na bijna half jaar mag
het Muzeeum weer open

VLISSINGEN - Het Muzeeum aan de Nieuwendijk mag aanstaande zaterdag weer open voor publiek, vier dagen eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Directeur Onno Bakker is opgelucht: "Eindelijk, een museum zonder bezoekers is heel kaal en eigenlijk maar niks. We zijn blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen".

DOOR JOEP BREMMERS

Het Muzeeum is vijfeneenhalve maand gesloten geweest voor publiek. Ondertussen heeft het personeel niet stilgezeten. "We hebben achterstallig onderhoud uitgevoerd, het kantoor opnieuw geschilderd en allerhande klusjes die waren blijven liggen uitgevoerd", vertelt Bakker. "Alleen voor onze vrijwilligers is het een erg rustige periode geweest. Die zijn ook blij dat we nu weer open mogen."

Restricties
Vanaf zaterdag zijn museumbezoekers weer welkom. "Nog wel met restricties", verduidelijkt Onno Bakker. "Bezoekers moeten vooraf verplicht een kaartje kopen. We kunnen maar een beperkt aantal mensen per uur ontvangen maar dat werkte vorig jaar eigenlijk heel erg goed. Ook voor de bezoekers zelf is het eigenlijk wel prettig om in alle rust de collectie te kunnen bekijken". Ook mogen bezoekers alleen met het eigen gezin komen, mondkapjes dragen en natuurlijk de anderhalve meter regel respecteren.

Kinderen gratis
Kinderen tot 17 jaar mogen het eerste weekend gratis het Muzeeum bezoeken. Bakker: "We hebben graag kinderen in het Muzeeum, dus vandaar deze actie. We hebben het ook echt gemist om schoolklassen te ontvangen. Het schooljaar loopt al ten einde dus ik denk niet dat er nog veel klassen kunnen komen". Ook de Oranjemolen en de Kazematten zijn dit weekend weer voor publiek geopend. De Oostbeer blijft nog even gesloten. "We zijn aan het kijken hoe we daar de inrichting kunnen verbeteren. Dus mogelijk blijft de Oostbeer dit seizoen nog gesloten", aldus Bakker.

Herinrichting
Volgend jaar sluit het Muzeeum wederom een aantal maanden de deuren, maar dit keer gepland. "We zijn bezig met een plan voor een herinrichting van het Muzeeum", verklaart Bakker. "We willen het maritieme verhaal nog beter onder het voetlicht brengen. We beginnen met het Lampsinshuis, daar gaat het publiek een zeereis maken zoals dat in de17e eeuw was. In de Pakhuizen gaan we het verhaal vertellen over de maritieme wereld van nu, dus hoe de havens functioneren. Het hele logistieke verhaal van hoe een banaan van de boom wordt geplukt tot hij hier in de haven aan land komt". Ook komt er een nieuwe presentatie van de onderwaterwereld waarin de unieke collectie uit scheepswrak 't Vliegend Hert uit 1735 wordt getoond. "Het wordt zo dat je als het ware als duiker zelf ontdekt wat er op de zeebodem ligt". Ook de bovenwaterwereld komt aan bod, zo wordt uiteraard de beloodsing van de schepen op de Westerschelde uit de doeken gedaan.

Expositie
Het Muzeeum is zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur geopend. Naast de vaste opstelling is ook de expositie van de in Vlissingen geboren kunstenaar Cees van der Burght te zien in de Pakhuizen. Van der Burght maakte illustraties en maquettes met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog.[n]