Dani Ploeger in de woestijn van Koeweit.
Dani Ploeger in de woestijn van Koeweit. Foto: privébezit

Vlissingse kunstenaar exposeert op biënnale in Venetië

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger exposeert met een werk op de Architectuurbiënnale in Venetië. Zijn installatie 'A Space War Monument' ontwikkelde hij voor het paviljoen van Koeweit en refereert aan de Golfoorlog die dit jaar dertig jaar geleden werd beëindigd.

DOOR JOEP BREMMERS

Ploeger is gefascineerd door de invloed die militaire technologie op het dagelijks leven heeft. "In de Golfoorlog werd er voor het eerst op grote schaal gebruik gemaakt van GPS in de oorlogsvoering", legt Ploeger uit. "Een technologie die nu via de mobiele telefoons door vrijwel iedereen wordt gebruikt". Met behulp van dezelfde techniek die de Amerikanen tijdens de Golfoorlog gebruikten, heeft Ploeger een stuk Koeweitse woestijn van 100 bij 100 meter geëgaliseerd waarbij een weg uit de Golfoorlog deels is uitgewist. Van het proces is een video gemaakt die in het paviljoen op de biënnale is te zien. "In oorlogstijd komen technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling. Het gebruik van GPS heeft het leven van alle dag veranderd, dat aspect wil ik benadrukken."

Bommen en granaten
Het is niet de eerste keer dat Ploeger zich laat inspireren door militaire technologie. In 2019 hield hij de expositie 'Bommen en granaten' in het Muzeeum in Vlissingen, waarin hij kunst en objecten samenbracht rondom hetzelfde thema.

"Als kind speelde ik in bunkers uit de oorlog, daar is mijn fascinatie denk ik ontstaan", legt Ploeger uit. In 2018 was hij drie maanden als artist in residence in Parijs. "Daar was ook één van de vier curatoren van het paviljoen van Koeweit op de Architectuurbiënnale die mijn werk leerde kennen. Omdat ze aandacht wilden geven aan de Golfoorlog ben ik op voorspraak van haar gevraagd om dit werk te maken."

Online
Voorlopig is het paviljoen van Koeweit op de Architectuurbiënnale nog niet geopend. Vanwege de coronamaatregelen kan dat nog niet. "Maar het werk is er tot november te zien", verduidelijkt Ploeger. De installatie is al wel te zien op www.spacewarmonument.org. Op de expositie Real Feelings in Eindhoven is momenteel ook een virtual reality installatie van de Vlissingse kunstenaar te zien.[n]