Sonja Kingma (links) in Son's koffiehuis met Albertine.
Sonja Kingma (links) in Son's koffiehuis met Albertine. Foto: Erica van Strien

Actie voor Buurtkeuken in Oost-Souburg


OOST-SOUBURG - Sonja Kingma (48) stelde vijf jaar geleden haar huis open voor de buurt. Wat begon met een wekelijks koffiehuis breidt zich voortdurend uit. Na de zomer zal aan de Westerscheldestraat 12 ook gezamenlijk een maaltijd bereid kunnen worden. De actie voor SON's buurtkeuken is gestart.

DOOR ERICA VAN STRIEN

"Eenzaamheid, armoede, het is er en dichterbij dan je denkt. Ook het oordelen ligt op de loer. Het is zo gegroeid, dat ik mijn bestaan inzet om hier verandering in te brengen” vertelt de voormalig verpleegkundige. Hoewel haar vijf kinderen - allen tussen de 10 en 20 jaar jong - het werk van hun moeder niet als een baan ervaren, gaat het om veel meer dan de deur vaak openen voor kopjes koffie en meeleven.
De wekelijkse koffieochtend op donderdag van 09.30 tot 11.30 uur wordt goed bezocht door een gevarieerd gezelschap. De sfeer is open, gemoedelijk. Het huis ademt aandacht, creativiteit en een vrije geest. Dat begint al aan de buitenkant, want in de voortuin treffen we een deelkastje (om verspilling tegen te gaan en gezinnen die in stille armoede verkeren met levensmiddelen te ondersteunen) en een curiosashop. "Het rijgt zich als een ketting aaneen, want ook uit de contacten en gesprekjes bij de voordeur ontstaan weer nieuwe initiatieven."

Sonja's initiatief draait volledig op giften en een uitgebreid netwerk van meelevende mensen. Deze zomer hoopt ze de buurtkeuken te realiseren. Er is € 10.000 begroot en er zijn tal van leuke acties die er nog eens extra de spot op zetten. Op de vraag of Sonja zelf van koken houdt reageert ze met een schaterlach. "He-le-maal níet! Al kan ik heus wel een maaltijd op tafel krijgen. Maar dat is ook niet de bedoeling, want we willen juist mensen betrekken bij het maken van een maaltijd. Gelukkig stellen steeds meer vrijwilligers enthousiast hun diensten en tijd ter beschikking. En eerlijk is eerlijk, dat is ook nodig, want er komen anders voor mijzelf alleen maar taken bij.”

Hoe bijzonder haar keuze is om - zonder overheidssteun of uitkering - vanuit haar overtuiging te leven, realiseert Sonja zich elke dag. "We bedenken dit niet van achter een bureau, maar bieden letterlijk toegang tot ons huis en helpen daarmee mensen uit hun isolement. Voor de buurtkeuken staat nog meer op het wensenlijstje. "Nieuwe pannen!” zegt Sonja "want we gaan van gas naar inductie en kunnen onze versleten set niet hergebruiken.” Wie wil helpen of doneren, kan terecht op www.samenvoordebuurt.nl/buurtkeuken. Om met Sonja's lijfspreuk te zeggen: "Geef en leef. Omzien en ontmoeten, het verdient niet, maar het loont wel.”[n]