De doop van de Aegir door Linda Pieters.
De doop van de Aegir door Linda Pieters. Foto: Annet Eekman

Scheldezwervers dopen zelfgebouwde sleepboot

VLISSINGEN - Wegens de coronapandemie was het al een paar keer uitgesteld, maar afgelopen zaterdag kon scoutinggroep Scheldezwervers dan toch zijn nieuwe sleepboot dopen. De Aegir, genoemd naar de Noorse God van de zee, is geen gewone boot, het schip is door de scouts zelf gebouwd.

DOOR JOEP BREMMERS

"Een paar jaar geleden kwam de leiding van de zeeverkenners bij het bestuur om te melden dat de sloep die werd gebruikt om de vletten van en naar het Veerse Meer te slepen op was", vertelt Dimmen de Fouw, voorzitter van de Scheldezwervers. "Ze hadden het plan om zelf een sleepboot te bouwen. Wij hadden daar als bestuur maar een zeer bescheiden budget voor beschikbaar maar ze hebben het wonderwel met een hoop sponsoring voor elkaar gekregen." De Fouw praat niet zonder bewondering over het project van de scouts. "Het is toch fantastisch dat die jongelui zich zo inzetten voor de groep en zo'n prestatie neerzetten. Het is echt een prachtige boot geworden."

Motorjacht
De kar werd getrokken door broers Rik en Robbert Pieters, allebei leiding bij de zeeverkenners en ook zoons van de eigenaar van Scheepswerf Reimerswaal, niet geheel toevallig ook nog eens hoofdsponsor van de bouw. "We hebben eerst op internet gekeken voor een bouwpakket", vertelt Robbert Pieters. "Maar die waren te duur. Van de jachthaven in Oostwateringen kregen we een motorboot, eigenlijk nog net geen wrak. Die boot hebben we als basis gebruikt." De Aegir lijkt in niets meer op het motorjacht waarmee de scouts zijn begonnen. De boeg is aangepast, er is een stuurhuis op gebouwd en er is een compleet gereviseerde motor in gezet. De scouts hebben er tweeëneenhalf jaar aan gewerkt. Pieters: "Met een vaste ploeg hebben we er iedere maandag-, dinsdag- en woensdagavond in onze loods aan gewerkt en vaak ook nog op zondag."

Sponsors
Hulp kregen de Scheldezwervers van talloze sponsors. "Ik denk dat zo'n beetje negentig procent van de boot is gesponsord", aldus Pieters. "De motor is gereviseerd door de machinefabriek in Krabbendijke, het stuurhuis is vanbinnen betimmerd door een scheepstimmerman uit Stellendam, en zo kan ik nog wel even doorgaan." De Aegir is van alle gemakken voorzien. Zo kregen de scouts ook een marifoon gesponsord en staat er op het voordek een zoeklicht. "Veel mensen maken foto's van het schip als die jongens er mee rondvaren", zegt De Fouw. "De jeugdleden vinden het natuurlijk ook fantastisch en de hele bouw is ook nog eens heel goed voor de teamgeest geweest."

Jubileum
De doop van de Aegir is niet het enige dat de scouts hebben moeten uitstellen. "Vorig jaar bestonden we 75 jaar", vertelt voorzitter De Fouw. "Dat hebben we natuurlijk ook niet groots kunnen vieren. Dit najaar gaan we dat goed maken en vieren we 75 + 1 op het scoutscentrum in Veere". De Fouw is ook bezig met het schrijven van een jubileumboek. "In oktober hopen we ons jubileum dan toch te kunnen vieren. Sowieso met de tachtig leden die we hebben en daarnaast nodigen we ook zoveel mogelijk oud-leden uit. Dus dat wordt vast een prachtig feestje."[n]