2020: VOC-voorzitter Jolanda van Boven laat de flappenklapper, die aan de nieuwe infozuilen hangen, zien aan burgemeester Bas van den Tillaar.
2020: VOC-voorzitter Jolanda van Boven laat de flappenklapper, die aan de nieuwe infozuilen hangen, zien aan burgemeester Bas van den Tillaar. Foto: Britta Janssen

Ondernemers Vlissingen worden stadsambassadeurs

Door: Advertorial Algemeen

VLISSINGEN - De infopunten die tien Vlissingse ondernemers vorig jaar hebben gekregen om bij hun zaak te zetten zijn een groot succes. Daarom heeft de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) het aanbod uitgebreid en worden ondernemers opgeleid tot stadsambassadeurs. De VOC is ook een samenwerking aangegaan met Film by the Sea.

“De lokale folders en flyers vliegen de rekken uit”, vertelt Jolanda van Boven van de VOC enthousiast. “We zijn er zó tevreden over dat we er dit jaar vijf infopunten aan hebben toegevoegd. De rekken zijn goed herkenbaar en worden ook daadwerkelijk gevonden door de bezoekers omdat ze op strategische punten in en rondom de binnenstad staan opgesteld.”

Ambassadeurs
Van Boven legt uit dat de VOC ook graag wil inzetten op het vergroten van de kennis over de geschiedenis en de bijzondere plekjes van Vlissingen. “De ondernemers die de infopunten beheren zijn feitelijk nieuwe ambassadeurs van de stad”, zegt ze. “Omdat de toerist die Vlissingen bezoekt steeds vaker op zoek gaat naar de verborgen verhalen en die het liefst hoort van locals, biedt de VOC alle ondernemers uit haar oude BIZ-gebied een stadswandeling aan, onder leiding van een kundige gids. Op die manier wordt de historische kennis van de ondernemer opgefrist en kan het bijzondere verhaal van Vlissingen op een mooie manier worden doorverteld.”

Sticker
Ondernemers die de wandeling maken, krijgen na afloop een sticker op de deur, en worden daarmee ook ambassadeurs van Vlissingen. Van Boven: “iedere ondernemer mag zich aanmelden. De gratis wandelingen, in groepjes van acht, starten en eindigen bij het VOC-kantoor. Na de wandeling is er de mogelijkheid een drankje en een snackje te nuttigen op kantoor. We gaan op zes september van start, en verzorgen dan de hele week wandelingen, zowel in de ochtenden als in de avonden, zodat iedereen de kans krijgt mee te doen. De burgemeester en wethouders nodigen we ook uit, die maken het project financieel mogelijk.”

Film in de stad
De VOC werkt dit jaar ook samen met Film by the Sea. Van Boven: “die wens hadden de ondernemers, de gemeente en het festival al langer. Nu is het gelukt, al moeten we het door de coronaperikelen wel met een afgeslankt programma doen. Toch hebben we een leuk en divers programma in de binnenstad, dat we zien als de start voor een mooie samenwerking in de komende jaren.

Ondernemerspakket
Ondernemers in de binnenstad krijgen een pakket met attributen aangeboden voor de hele festivalperiode van 10 tot en met 19 september. Met die attributen kan de etalage worden aangepast aan het thema. Het pakket bestaat uit: een rode loper, een clipboard, een slinger, ballonnen, maskers en een poster.

Activiteiten
Op vier dagen van Film by the Sea worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de binnenstad. Op zaterdag 11 september wordt er een kindermiddag georganiseerd. Kinderen kunnen zich laten schminken, en een ballonartiest en een goochelaar zijn op diverse plaatsen in de binnenstad te zien, tussen 13.00 en 17.00 uur. Verder is er is een kinderspeurtocht vanaf 6 jaar. Kinderen kunnen formulieren ophalen bij la Bella Cucina, boekhandel het Spui, en Bruna. Inleveren kan bij Johnsons aan de Kleine Markt.

Op deze dag, en op woensdag 15 en vrijdag 17 september zullen er als filmsterren verklede mensen door de stad lopen waar iedereen mee op de foto kan, bij de selfieboards die her en der in het centrum staan opgesteld. Op zaterdag 18 september zijn er bodypainters in enkele winkelpanden die aan de slag gaan met het thema film. Tijdens het gehele festival is er een heuse filmset te bewonderen in een van de panden op de Kleine Markt, onder de Residentie.