De manschappenbunker naast het voormalige hotel Britannia.
De manschappenbunker naast het voormalige hotel Britannia. Foto: Ruben Oreel

Donderdag begint de sloop van de bunker bij Britannia

VLISSINGEN - In Vlissingen is beroering ontstaan over de snelheid waarmee de vorige week gevonden bunker op Boulevard Evertsen gesloopt moet worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Bouwgroep Peters aanstaande maandag de sloophamer al in de betonnen kolos zou zetten. Na vragen van omwonenden die vrezen dat hun huizen schade oplopen tijdens de sloopwerkzaamheden, is dit nu enkele dagen uitgesteld zodat eerst een ‘nulmeting’ aan de omringende panden kan worden uitgevoerd zodat eventueel ontstane schade achteraf verhaald kan worden. Tevens hebben de raadsfracties van de SGP en de VVD vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de voorgenomen bunkersloop.

DOOR JOEP BREMMERS

Er wordt nogal haast gemaakt met de sloop van de manschappenbunker die eerder deze week is gevonden tijdens de voorbereidingen van de bouw van het nieuwe hotel Britannia. De gemeente Vlissingen laat desgevraagd weten dat ‘na zorgvuldig beraad (is) besloten deze bunker af te breken’ omdat de bunker bouwwerkzaamheden onmogelijk maakt, terwijl de werkelijke bouw nog niet eens is begonnen. Voorts laat de gemeente Vlissingen weten dat er een formele sloopmelding is gedaan en ook het asbestonderzoek is uitgevoerd dat hier mee samenhangt. Er is geen asbest aangetroffen en dus zou er geen belemmering zijn om de bunker uit de Tweede Wereldoorlog af te breken. De gemeente heeft contact gehad met de Walcherse Archeologische Dienst die eveneens heeft ingestemd met de sloop van de bunker. Waarom er zo’n haast met de sloop van de bunker gemoeid is heeft volgens de gemeente te maken met het stormseizoen dat officieel op 1 oktober begint.

Uitstel
Verontruste omwonenden aan de Kenau Hasselaarstraat hebben de gemeente een mail gestuurd met vragen over de voorgenomen sloop. De bunker staat luttele meters verwijderd van een appartementencomplex aan de achterkant van de boulevard en de kans dat er schade ontstaat bij het slopen van de bunker, met muren en een dak van twee meter gewapend beton, is niet uit te sluiten. “We hebben inmiddels contact gehad met Bouwgroep Peters”, vertelt Ton Luteijn namens de direct omwonenden. “Daar hebben we prettig contact mee en we hebben begrepen dat de sloop met enkele dagen wordt uitgesteld. Maandag, dinsdag en woensdag wordt er eerst een nulmeting gedaan in alle woningen vanaf de bunker tot aan het Wooldhuis. Donderdag gaan ze dan beginnen met de sloop.” Bij de nulmeting worden de woningen grondig bekeken en gefotografeerd zodat eventuele schade die ontstaat bij de bunkersloop naderhand kan worden aangetoond.

Raadsvragen
De raadsfracties van de SGP en VVD hebben ondertussen het college van burgemeester en wethouders gevraagd om de sloop van de bunker per direct stop te zetten. De fracties stellen dat de bunker door de Walcherse Archeologische Dienst als ‘toevalsvondst’ is aangemerkt en dus ook geen onderdeel kan uitmaken van de eerder verleende omgevingsvergunning en er voor sloop van de bunker een afzonderlijke sloopvergunning moet worden aangevraagd. Ook vragen ze zich af of de kwestie wel is voorgelegd aan de Monumentencommissie en of die heeft geoordeeld over het wel of niet slopen van de bunker. Het bevreemdt de SGP en VVD dat het college enerzijds aandacht voor de Slag om de Schelde mede-financiert en tegelijkertijd ‘maximaal mee lijkt te werken aan afbraak van ons historisch WO-II erfgoed’. SGP en VVD vinden dat het misschien beter was geweest de voorgenomen sloop uit te stellen tot na Open Monumentendag op 11 september om zo de inwoners van Vlissingen de kans te geven de bunker voor een laatste keer te bezichtigen.

Hoofdkwartier
Hoewel de bunker maar enkele decimeters onder het maaiveld ligt was het niet bekend dat deze bunker hier nog stond. Het betreft een manschappenbunker van het type Regelbau 501. De Duitse vestingpioniers hadden honderden standaardbunkers ontworpen die werden gebouwd aan de Atlantikwall. In 2010 is al een grote bunker gesloopt die op steenworp afstand stond van de nu teruggevonden bunker. Ook de eigenlijke bevelsbunker van het Duitse hoofdkwartier is nog ondergronds aanwezig en ligt onder het appartementengebouw Bestevaer aan de andere kant van het ruïneuze hotel.
[n]