Twee meiden geven een high five
Twee meiden geven een high five Foto: Freepik.com

Zelfverdediging voor meiden van 14

OOST-SOUBURG - Iedereen voelt zich wel eens onzeker, of onveilig. Dat kan allerlei redenen hebben, zoals gedrag van mensen, of een omgeving die niet veilig aanvoelt. Hoe je het beste in zo’n situatie kunt reageren kun je leren, bijvoorbeeld door lessen zelfverdediging te volgen.

Er zijn verschillende verenigingen in Zeeland die lessen zelfverdediging aanbieden. Er is Krav Maga, Taekwondo en Jui Jitsu voor volwassenen en ook voor kinderen. Maar tot nu toe bestond er nog geen cursus zelfverdediging specifiek voor jonge meiden. Saam-aikido brengt daar verandering in en organiseert een cursus Zelfverdediging voor meiden van 14, waarbij ook meiden van 13 en 15 welkom zijn.


Concrete reden

Het ontstaan van de cursus heeft een concrete reden. De dochter van een van de aikidoleden was op zoek naar een cursus zelfverdediging en wist te vertellen dat zoiets voor haar leeftijd nog niet bestaat in Zeeland. Een zoekopdracht in Google leert dat dat waarschijnlijk geldt voor heel Nederland. Hans de Win, leraar bij Saam-aikido ziet wel meerwaarde in zo’n specifieke doelgroep benadering. “Jonge meiden doen graag dingen samen en het verschil tussen meiden van 12 en 16 is erg groot, zowel wat betreft leefwereld als fysiek. Meiden van dezelfde leeftijd kunnen zich goed inleven in elkaar. Dat schept een band en dat helpt om je veilig te voelen en samen te oefenen op thema’s als onzekerheid.” Het doel van de cursus is, naast het aanleren van technieken, het vergroten van het gevoel van zelfvertrouwen en weerbaarheid. De cursus zelfverdediging wordt aangevlogen vanuit het aikido. Anders dan andere Marshall arts is aikido niet gericht op kracht, vechten, of het uitschakelen van een tegenstander. De effectiviteit van aikido ligt veel meer in het managen van de eigen houding en waar mogelijk in verbinding blijven, juist op die momenten dat mensen het niet verwachten.


informatie

De cursus Zelfverdediging voor meiden van 14 wordt gegeven in Oost-Souburg in de dojo aan de Koopmansvoetpad.

Trainingstijden zijn van 18:30 tot 19:30 uur op dinsdag en donderdag. Startdata zijn dinsdag 28 en donderdag 30 september.

Overige informatie is te vinden op de site van Saam-aikido.[n]