Waterschap Scheldestromen in Middelburg
Waterschap Scheldestromen in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Klimaat blijft grootste uitdaging voor waterschap

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen staat voor grote investeringen om het land te beschermen tegen onder meer de zeespiegelstijging. Daarom gaan de lasten voor de Zeeuwen fors omhoog. Die boodschap bracht waterschapsbestuurder Denis Steijaert vorige week bij de presentatie van de meerjarenbegroting.



"De lasten stijgen met 6,5 procent", kondigde Steijaert aan. "Bijvoorbeeld huurders van een meerpersoonshuishouden gaan volgend jaar negen euro per maand meer betalen." Het wegvallen van de precariobelasting vanaf volgend jaar slaat een gat van ruim twee miljoen euro in de waterschapsbegroting, aldus Steijaert. “We blijven investeren en willen de rekening niet naar de toekomst doorschuiven. Daarom vullen we dit gat deels op met reserves en deels met belastingverhoging. Omdat we niet willen dat de rekening voor burgers en bedrijven per saldo hoger wordt, doen we een beroep op netbeheerder Enduris en drinkwaterbedrijf Evides om het voordeel van het afschaffen van de precariobelasting te verwerken in de tarieven die zij doorberekenen aan hun klanten.”

Dijkversterking
Steijaert wil dat landelijk een discussie over de financiering van de dijkversterkingen in Nederland wordt opgestart. "Voorheen betaalde het Rijk dit honderd procent, maar later moest het waterschap de helft gaan meebetalen. We zitten nu op een investering van anderhalf miljard en daarvan is tien procent voor de Zeeuwen. Dijkversterking is een zaak voor de veiligheid van het hele land, dus we moeten bespreekbaar maken dat de financiering wordt herzien." Met de klimaatverandering en stijging van de zeespiegel zijn de komende decennia verregaande maatregelen nodig, zegt Steijaert. "Denk aan het aanpassen van dijken en duinen en het afdammen van de Noordzee."

Projecten
Voor deze scenario's en ook het beschikbaar houden van zoetwater en het opvangen van droge periodes enerzijds en hevige buien anderzijds heeft Scheldestromen volgens de waterschapsbestuurder extra personeel nodig. "Het gaat om negentien mensen en dat betekent zo'n twee miljoen extra kosten." De komende twee jaar wordt à zes miljoen euro de capaciteit van gemaal De Poel, tussen Goes en Heinkenszand, vergroot.
Het snelle aantrekken van de economie heeft ook financiële gevolgen. "Prijzen van grondstoffen, zoals hout en staal, en energie zijn fors duurder en dat werkt door in de kostprijs van onze investeringen die voor waterveiligheid en klimaat noodzakelijk zijn.”


Waterveiligheid
Waterveiligheid blijft de hoogste prioriteit voor het waterschap. In 2022 brengt ze de staat van de dijken in Zeeland verder in kaart, om te bepalen welke dijkvakken versterkt moeten worden om veilig te blijven. De uitvoering van het megaproject van de dijkversterking in Hansweert wordt volgend jaar voorbereid, net als de dijkversterking in Sint-Annaland.

Daarnaast wordt vanaf april de historische Muur van Altena, bij de groene boulevard in Vlissingen, die fungeert als primaire waterkering voor ruim 700.000 euro gerestaureerd. Dit is de eerste fase van het herstel van vier kademuren in Vlissingen voor in totaal 2,5 miljoen euro.[n]