Afbeelding
Foto: Annet Eekman

De Mercuur; van mijnveger tot museumschip

Door: Arie Westeneng Algemeen

VLISSINGEN - De Mercuur wordt een maritiem museum. Een uniek schip dat nu in het oudste droogdok van Nederland ligt. Oud-docent Niek Peters vertelt enthousiast als hij in het schip is. Hij gaf jaren les op de Zeevaartschool.

De Mercuur is gebouwd in 1953 in Amerika, het is een houten schip. Een schip van hout lijkt ouderwets, maar voor een mijnenveger is een beperkte diepgang belangrijk. Daardoor komt een schip minder snel in aanvaring met contactmijnen. Ook magnetische zeemijnen gaan niet af door een houten schip. 

De Mercuur was een mijnenveger in de ‘on’-klasse. Het schip heette toen nog de ‘Onverschrokken’. Andere schepen uit die klasse heetten bijvoorbeeld de Hare Majesteit Onversaagd, de Onbevreesd, de Onverdroten, de Onvermoeid en de Onvervaard. Het schip is later omgedoopt tot de Zr. Ms. Mercuur.

Het schip zat vol asbest en is helemaal gesaneerd. Toen kon de Mercuur weer worden opgebouwd. Die enorme klus moet volgend jaar klaar zijn. Tijdens een rondgang over het schip laat Peters de vertrekken van de bemanning zien, de kombuis, stuurhut, seinkamer. Maar het museum heeft meer. ‘’Hier hebben we 1702 modellen van marineschepen”, vertelt Peters (foto, rechts). “Volgens het Guinness Book of Records is het grootste collectie van zulke modellen op één plek. We zijn heel blij met deze prachtcollectie. Vanwege Covid hebben we nu geen bezoekers, maar we verheugen ons erop straks mensen aan boord te ontvangen.”