Niek Peters.
Niek Peters. Foto: Arie Westeneng

‘Volgend jaar willen we hier met plezier mensen kunnen ontvangen’

Door: Arie Westeneng Algemeen

VLISSINGEN - Niek Peters is voorzitter van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) en helpt mee om van de vroegere mijnenveger een museumschip te maken. Na de verhuizing van de Mercuur naar het Dok van Perry gaat het klussen weer volop door.

‘’We zorgen dat het schip er weer uit komt te zien, zoals in 1972”, legt Peters uit. “Uit die tijd hebben we volop tekeningen en foto’s.” Vier jaar geleden kreeg de SMEV het voormalige torpedowerkschip overgedragen van defensie. De stichting maakte een vijfjarenplan voor de restauratie. ‘’We zijn al een heel eind, maar om er een mooi museumschip van te maken moet er nog heel wat gebeuren. Zo ben ik nu bezig met de elektra in de longroom, het verblijf van officieren. Het lijkt soms net werken, we zijn met een team van vrijwilligers zo’n drie dagen per week van 10.00 tot 16.00 uur bezig. Er is veel schilderwerk en timmerwerk en we willen ook de bibliotheek aan boord op orde hebben.” Vrijwilligers zoekt de SMEV nog volop. ‘’Heb je twee rechterhanden en weet je van aanpakken, meld je dan. Technische kennis is niet per se nodig.”

Ooit waren er 106 mijnenvegers zoals de Mercuur, vertelt Peters. “Nu zijn er wereldwijd nog maar drie over. Het is bijzonder erfgoed dat hier een plek verdient.” SMEV wil het museumschip helemaal in orde maken. “Volgend jaar willen we hier met plezier mensen kunnen ontvangen.”