Burgemeester Steven Adriaansen op zijn werkkamer.
Burgemeester Steven Adriaansen op zijn werkkamer. Foto: Humphrey Hekhuizen

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht is tevreden over het verloop van de jaarwisseling.


DOOR EUGÈNE DE KOK

Waar vorig jaar een speeltoestel in Woensdrecht in vlammen opging en enkele auto’s in Huijbergen beschadigd raakten door vuurwerk waren er dit jaar in de gemeente Woensdrecht op het eerste gezicht nauwelijks vernielingen. “Ik denk dat ik namens iedereen spreek dat door de opgelegde coronamaatregelen en het vuurwerkverbod deze jaarwisseling ongekend bijzonder is geweest”, liet de burgemeester op nieuwjaarsdag weten. Hij vindt dat er veel is gevraagd van de inwoners, maar ook van de hulpverleners. “Zij stonden klaar. De handhaving van alle regels was een buitengewoon complexe opgave.”

Hoewel er een verbod op vuurwerk was, werd er ook in de gemeente Woensdrecht veel afgestoken. In aanloop naar de jaarwisseling waren er extra buitengewoon opsporingsambtenaren ingezet om te kijken of alle regels werden nageleefd. Wijkagent Frank van der Molen zei eerder in deze krant dat er niet zou worden gewaarschuwd, maar meteen zou worden opgetreden als mensen het vuurwerkverbod zouden overtreden. “Iedereen weet wat de regels zijn en dat je geen vuurwerk mag hebben en afsteken: jong, oud, jongens, meisjes, Nederlanders, Polen of Bulgaren ... iedereen”, zei hij in duidelijke taal. “Het aantal klachten is minimaal gebleven. Gelukkig”, aldus Adriaansen. “Door zowel politie, brandweer als gemeente is er in Woensdrecht met slechts een handvol meldingen geen uitzonderlijke inzet nodig geweest. Behoudens enkele opgeblazen afvalbakken zijn er nauwelijks vernielingen gepleegd.”

Aanzienlijk

De brandweerkorpsen binnen de veiligheidsregio moesten 204 keer uitrukken in de nieuwjaarsnacht. Vorig jaar waren dat er 255. Volgens de brandweer was de inzet wel intensiever. Er was aanzienlijke schade door zwaar vuurwerk en er waren meer autobranden dan voorgaande jaren.[n]