Marga Nonneman laat zich vaccineren.
Marga Nonneman laat zich vaccineren. Foto: tanteLouise

OSSENDRECHT - Dokter Marga Nonneman uit Ossendrecht is als specialist ouderengeneeskunde een sleutelfiguur binnen het crisisbeleidsteam van zorgorganisatie tanteLouise.

Vanaf het moment dat het coronavirus binnendrong in één van de verpleeghuizen zag ook haar wereld er op stel en sprong anders uit. En nog steeds, want het virus is weerbarstig en laat zich moeilijk verdrijven. “Corona domineert je leven, zowel in je werk als privé. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Het virus kent ook geen weekend of vakantie, het gaat maar door. Je moet altijd alert zijn, voortdurend schakelen en staat altijd in de hoogste versnelling. Het is hollen en nooit stilstaan.”

In het werk ligt de prioriteit bij veiligheid en crisisbeheersing. Thuis wacht het gezin. En dan is er ook nog de zorg voor haar 88-jarige moeder, die nog zelfstandig woont. "Privé schiet er voor je gevoel wel een beetje bij in de laatste tijd. Een beetje veel misschien. Het is zo heftig en zo hectisch allemaal. Mogelijk bezinkt dat pas als de rust weerkeert. Maar ja, wanneer is dat? De wereld zal waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn.” Nu een aantal vaccins beschikbaar is, ziet Nonneman licht aan het einde van de tunnel. "Omdat je door het vaccin immuunstoffen opbouwt, reageert het lichaam meteen als je met het virus in aanraking komt. Je voorkomt verdere verspreiding. Daarmee beschermen we ouderen, maar ook jongeren. Daardoor kunnen we in ieder geval terugkeren naar een meer open samenleving. Dat is toch wat iedereen graag wilt?”[n]