Vrienden krijgen een gebakje aangereikt via de sneeuwschep.
Vrienden krijgen een gebakje aangereikt via de sneeuwschep. Foto: Ad Voermans

Een onvergetelijke verjaardag in de bakfiets

HUIJBERGEN- Midden in een strenge lockdown in een krankzinnig jaar een mooie leeftijd bereiken. De Huijbergse Ad Voermans mocht op de drempel van het nieuwe jaar tachtig kaarsjes uitblazen. Op 28 december was het zover. Uitgebreid feesten was en is uitgesloten, maar dochters Hetty en Francis wisten wel wat. Ze huurden een bakfiets, versierden die en hun moeder mocht er in plaatsnemen voor een rondje langs de vriendenkring in Huijbergen.

DOOR MARILYN PIETERSZ


De schoonzoon van Ad Voermans reed haar rond. Als vrienden niet bij Ad kunnen komen vanwege alle coronavoorschriften, dan gaat Ad naar ze toe met een gebakje. Daags na haar verjaardag is ze nog steeds overdonderd. “Ik was helemaal verbluft. Wat krijgen we nou, dacht ik. Het was een totale verrassing”, vertelt de jarige enthousiast.

De oud-lerares vindt tachtig jaar een mijlpaal en wilde het graag met familie en vrienden vieren. En als het dan niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het wél kan.

De dochters hadden aan alles gedacht. Een sneeuwschep deed dienst als dienblad, zodat Ad de taartjes met inachtneming van de anderhalve meter kon aanreiken. Op de sneeuwschep was een plankje vastgemaakt en daarop een papiertje geplakt met de tekst: 'Ik ben 80 en ik trakteer'. “Het was allemaal coronaproof.”

Uiteindelijk belde Ad aan bij acht adressen in Huijbergen om een gebakje aan te bieden. Haar dochter reed in de auto achter de bakfiets aan met de gebakjes.

De vriendenkring was eveneens aangenaam verrast door deze creatieve wijze van verjaardag vieren. Paula Suijkerbuijk, die Ad al 45 jaar kent, is één van de vrienden die bezoek kreeg. “Dit is heel leuk bedacht. Ad had dit helemaal niet verwacht en wij ook niet. Op deze manier konden we toch samen met haar een beetje haar verjaardag vieren.”

Later in de middag, na de Huijbergse toer, werd de bakfiets in een aanhangwagen geladen en reden Ad en haar dochters naar Hoeven, waar familie woont van de kersverse tachtigjarige. Die stonden buiten aan de straat haar op te wachten. Net als in Huijbergen stapte Ad in de bakfiets en deed een rondje. En natuurlijk was er een taartje voor iedereen. "Al bij al een geweldige verrassing voor mij en erg gezellig. Het was leuk. Ik heb genoten."[n]