Een van de kabouterdeurtjes van project Pinnemutsje
Een van de kabouterdeurtjes van project Pinnemutsje Foto: Project Pinnemutsje Hoogerheide

'Ik kijk uit naar een warm, hoopvol en gezond jaar'

WOENSDRECHT - Steven Adriaansen hoopt dat de gemeente Woensdrecht dit jaar gezond uit de coronacrisis komt. Zowel op het vlak van de gezondheid, economie als in sociale zin. “Ik hoop dat de maatschappij weer gaat draaien”, zei de burgemeester in een korte toespraak tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie van de gemeente Woensdrecht.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Vanwege de coronacrisis kon een traditionele nieuwjaarsreceptie niet doorgaan. In plaats daarvan werden de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris Annet Baart voor de camera geïnterviewd. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden konden het via een livestream volgen. “Ik kijk uit naar een warm, hoopvol en gezond 2021”, zei Steven Adriaansen. Hij vertelde dat er in 2020 negenhonderd officiële besmettingen zijn gemeld en twintig inwoners zijn overleden aan het coronavirus. De burgemeester ging ook in op de vuurwerkbom die grote schade aan zijn woning veroorzaakte. “De schrik zat er goed in, maar mede door de steun, de honderden appjes en bloemetjes gaan we gewoon verder. Dan ben ik blij dat ik in een gemeente als Woensdrecht woon en werk.”


Toekomst

De wethouders zeiden zich te focussen op de toekomst. “Ik hoop dat we het zorgen voor elkaar en de saamhorigheid van 2020 meenemen naar dit jaar”, zei Lars van der Beek. “Ik hoop dat het weer normaal wordt, want de stress en de afstand tot elkaar zijn funest”, voegde Jeffrey van Agtmaal toe. Baart zei zich te verheugen op ‘weer een beetje Brabants met elkaar omgaan’. “We gaan door met het digitaliseren van onze dienstverlening, maar willen onze inwoners zeker weer ontvangen in het gemeentehuis.”

Tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie werden ook de Woensdrechtse Waarderingsprijzen uitgereikt. Er waren vier winnaars in de categorieën sport, sociaal domein, ondernemers en ‘verrassend’. De waarderingsprijzen zijn vanwege het bijzondere jaar eenmalig in de plaats gekomen van de Woensdrecht Promotieprijs, die traditioneel tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt uitgereikt aan een persoon, organisatie of bedrijf dat zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden.

Voor de waarderingsprijzen kwamen dertien nominaties binnen. In de categorie sport ging de prijs naar de Wielerzomer Woensdrecht, het succesvolle initiatief om deze zomer coronaproof-wielerwedstrijden in alle kernen te organiseren. In het sociaal domein was er een prijs voor Voedselbank Goed Ontmoet en Vanessa Floren in het bijzonder. Floren zette speciale acties op poten om de voedselbank te ondersteunen. Ze verkocht zelfgemaakt bloemstukken en kerststukjes en zamelde levensmiddelen in.

Melkboer Ad Groffen kreeg de waarderingsprijs in de categorie ondernemers. Hij stopte in december na 48 jaar als melkboer in Hoogerheide en Woensdrecht. "Veel mensen keken uit naar mijn komst, zeker in deze tijd. Ik was iemand met wie ze een praatje konden maken”, reageerde de melkboer. In de categorie 'verrassend' ging de prijs naar het project Pinnemutsje Hoogerheide. "Pinnemutsje is een zoektocht voor jong en oud die weten dat kabouters bestaan”, zeggen de initiatiefnemers, die liever anoniem willen blijven. Ze maakten in een bos bij Hoogerheide enkele kabouterdeurtjes en plaatsten deze in de wortelkruinen van bomen. Het leidde tot 800 fans op social media.[n]