Het gebouw van basisschool De Stappen.
Het gebouw van basisschool De Stappen. Foto: Dees Verbeek

SBCEZ en Heemschut willen De Stappen behouden

HOOGERHEIDE – Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek (SBCEZ) en Erfgoedvereniging Heemschut Brabant proberen de sloop van basisschool De Stappen te voorkomen. Met een petitie hopen zij, net als bij het Ossendrechtse gemeentehuis, de gemeente te bewegen om van de basisschool aan de Bloemenlaan een gemeentelijk monument te maken.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Volgens Dees Verbeek van SBCEZ en Tom van Eekelen van Heemschut wordt langzaam alles afgebroken qua oude gebouwen. “Terwijl je dit soort gebouwen juist moet koesteren. Met betrekking tot het pand van de basisschool De Stappen wisten we rond eind 2018 dat er een nieuwe school in Woensdrecht zou komen. Echter was ons in april 2019 verteld dat er nog geen besluit tot sloop genomen was voor het pand. In ons regelmatige overleg met de gemeente gaf de wethouder toen aan dat De Stappen een karakteristiek pand is. Hij zou kijken of er mogelijkheden en partijen waren om het pand te behouden en eventueel een andere bestemming te geven. Daar hebben we niets meer over gehoord."


Aanvraag

In mei 2019 werd door SBCEZ een verzoek tot benoeming tot monument ingediend, maar helaas ontvingen ze ook hierop nooit een antwoord, volgens Dees. “Pas in de opinieraad medio 2020 bleek dat sloop een feit was. We hebben daarop contact gezocht met Heemschut en los van elkaar een officiële aanvraag tot monument gedaan. Dat was in augustus 2020. Tot op heden hebben we niets gehoord over de status van onze aanvraag.” Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal hebben Heemschut en SBCEZ nog niets inhoudelijk gehoord op hun aanvragen, omdat deze aan verschillende procedures moeten voldoen. Ze krijgen hierover binnenkort bericht.


Advies

In de tussentijd kregen Heemschut en SBCEZ via een verzoek op de wet openbaarheid van bestuur wel het advies van het Monumentenhuis Brabant. “Volgens het Monumentenhuis bezit het schoolgebouw algemene cultuurhistorische waarden, maar ook architectuurhistorische waarden vanwege de traditioneel ambachtelijke bouwstijl, kenmerkend voor de wederopbouwperiode. De school, ontworpen door de bekende Bergse architect J. van Genk, staat sinds 1905 op de grens tussen Woensdrecht en Hoogerheide en is daarmee kenmerkend voor de oude strijd tussen de dorpen. Vele generaties uit Hoogerheide en Woensdrecht zijn naar deze school gegaan. Het Monumentenhuis adviseerde dan ook de aanwijzingsprocedure tot gemeentelijk monument op te starten.” Volgens Tom is herbestemming mogelijk. In Bergen op Zoom kreeg al eerder een voormalig schoolgebouw een herbestemming als woonlocatie.


Woningbouw

De gemeente Woensdrecht wijkt af van het advies van het Monumentenhuis. Volgens de wethouder blijven de plannen om op de locatie van De Stappen woningbouw te realiseren staan. “We hebben sinds het begin van de ontwikkelingen van het Integraal Kind Centrum in Woensdrecht gecommuniceerd dat we de locatie voor woningbouw op het oog hadden. Er zijn echter nog geen concrete plannen, omdat eerst de nieuwe school verder in procedure moet zijn”, aldus de wethouder.

De Stappen heeft volgens hem ook minder architectonische waarde dan het Ossendrechtse gemeentehuis. Volgens de expert van Heemschut zijn de panden echter architectonisch niet met elkaar vergelijkbaar qua stroming en tijdsperiode. SBCEZ en Heemschut laten het er dan ook niet bij zitten. “De Stappen is één van de laatste, zo niet het laatste toonaangevende oudere pand in Hoogerheide en straks gaat dit ook plat. Dan is er echt niets meer. Daarom zijn we een petitie gestart, om te voorkomen dat niet alle oude beeldbepalende panden straks vakkundig zijn weggewerkt.”

De petitie is te vinden op http://www.petitie24.nl/petitie/3461/behoud-pand-basisschool-de-stappen. Hij was maandag zo'n 140 keer ondertekend.[n]