Van links naar rechts: wethouder Hans de Waal, Roel de Dooij en voorzitter Frank Roeken van Dorpsplatform Putte.
Van links naar rechts: wethouder Hans de Waal, Roel de Dooij en voorzitter Frank Roeken van Dorpsplatform Putte. Foto: Marilyn Pietersz

Hart van Putte is op weg naar groenere uitstraling

PUTTE - Het heeft even geduurd, maar zaterdag was het zover. De middenbermen ter hoogte van de Postbaan op de Antwerpsestraat in Putte zijn onkruidvrij gemaakt en beplant. “We zijn een jaar in de weer geweest om dit voor elkaar te krijgen”, zegt voorzitter Frank Roeken van het Dorpsplatform Putte (DPP). Het plan is om later dit jaar de rest van de Antwerpsestraat en het Jordaansplein aan te pakken, zodat het hart van Putte een mooiere en vooral groenere uitstraling krijgt.

DOOR MARILYN PIETERSZ


Leden van het DPP waren op vrijdag de hele dag hard aan het werk in de middenbermen. “Het onkruid moest eruit. Zes kuub rotzooi hebben we afgevoerd”, meldt Frank Roeken.

De gemeente Woensdrecht verleende toestemming voor de beplanting van de berm. In firma De Dooij tuin- en landschapsontwerp uit Ossendrecht vond het DPP een sponsor die het geheel beplant en onderhoudt. Volgens eigenaar Roel de Dooij snijdt het mes aan twee kanten. “We helpen mee Putte fraaier te maken en ons bedrijf krijgt meer bekendheid.”


Remmend

Over de beplanting is goed nagedacht. “Deze moet niet een verkeersbelemmerende werking, maar een verkeersremmende werking hebben”, stelt De Dooij. Dus geen hoge beplanting, maar aanplant waar je doorheen kunt kijken. Het groen bestaat uit onder meer uit lavendel, leliegras en heesters. Het gebruik van boomschors maakt het geheel onderhoudsvriendelijk. “Boomschors houdt vocht vast en remt de groei van onkruid af.”


'Als gemeente juichen we dit soort initiatieven altijd toe'


De Antwerpsestraat verder herinrichten staat al lang op de agenda. Het DPP is in overleg met de gemeente over het benodigde budget. De aanwezige wethouder Hans de Waal kon hierover niet veel zeggen, want deze herinrichting valt onder verantwoordelijkheid van zijn collega Jeffrey van Agtmaal. “Ik vervang hem vandaag. Maar we juichen dit soort initiatieven altijd toe.”


Maximum

“We krijgen veel klachten over te hard rijden en dat er zo weinig groen is in de straat”, aldus Roeken.

In een groot deel van de straat geldt een maximumsnelheid van dertig kilometer, maar hier houdt het verkeer zich veelal niet aan. Hij hoopt dat er verandering in komt door de beplanting van de middenbermen die er nu is en later dit jaar door plaatsing van 32 boombakken aan weerszijden van de 30-kilometerzone in de Antwerpsestraat. “Hiermee willen we twee vliegen in één klap te slaan, namelijk verfraaiing van de weg en optische versmalling.”

Met dat laatste wil hij zeggen dat de weg door de beplanting en boombakken, smaller oogt en aanvoelt. “Zo haal je de snelheid eruit.”


775 jaar

Volgend jaar bestaat Putte 775 jaar. “We willen dan graag bij de entree van het dorp een overkapping hebben en daar borden plaatsen met informatie over de Putse geschiedenis en wat er zoal is te beleven”, aldus Roeken.[n]