Burgemeester Adriaansen, Petra van Eekelen en wethouder Hans de Waal tonen de vlag vanaf het bordes bij het gemeentehuis.
Burgemeester Adriaansen, Petra van Eekelen en wethouder Hans de Waal tonen de vlag vanaf het bordes bij het gemeentehuis. Foto: José van der Wegen

'We laten carnaval niet zo maar voorbij gaan'

HOOGERHEIDE - Sanegat, Put en Buntland, Ostrecht en Wjeeldrecht. Wie de diverse dorpen in de gemeente Woensdrecht binnenrijdt, kan bijna niet anders denken dan dat carnaval hier gewoon doorgaat. Door de coronapandemie zal het helaas niet gaan op de gebruikelijke wijze, maar met een speciale vlaggenactie en initiatieven vanuit de verenigingen wordt niet aan het carnaval voorbij gegaan.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Volgens wethouder Hans de Waal van de gemeente Woensdrecht zal carnaval dit jaar anders gaan worden gevierd dan anders. “We zijn gewend om optochten te houden, samen in de kroeg te staan met een paar honderd man en gezellig een drankje te drinken. Helaas zal dat dit jaar niet gebeuren. Dat is heel erg jammer, want de meesten van ons zijn toch wel fervente carnavalsvierders. Om toch iets te doen in de dorpen hebben we in samenwerking met Petra van Eekelen van Petra’s Print in Huijbergen een speciale Woensdrechtse carnavalsvlag laten maken.”


Kleuren

De vlag is ontworpen door Petra van Eekelen en heeft de kleuren groen, geel en wat blauw. Op de vlag staan alle ‘vertegenwoordigers’ uit de kernen afgebeeld, dus snoeken, sanegeiten, een os en twee grenspalen uit Put en Buntland. Er zijn 250 vlaggen gemaakt. Volgens Petra is het mogelijk om er meer te maken als het nodig is. "Aangezien er een levertijd op zit, zullen nieuwe vlaggen pas na carnaval klaar zijn, al zal de vlag straks ook met de lichtstoet bruikbaar zijn.” Daarmee is de vlag voor deze carnaval een soort verzamelobject voor de fans geworden.

Wethouder De Waal roept inwoners op een vlag te kopen, om zo het carnaval in de dorpen een beetje kunnen te vieren. Ook de raadsleden worden opgeroepen om straks een vlag op te hangen en zo het carnavalsgevoel over te brengen.


Slagzin

60 van de 250 vlaggen zullen door de gemeente via een slagzinwedstrijd worden vergeven aan huishoudens in de gemeente. “De slagzin zal via de gemeentelijke Facebook-pagina met een like en een reactie op een bericht in te vullen zijn. Deze luidt als volgt: ‘Carnaval vieren wij dit jaar ...'.”

Ook is het mogelijk een reactie te mailen naar communicatie@woensdrecht.nl, voorzien van adresgegevens.

Op 5 februari kiest de jury de 60 leukste inzendingen, waarna de vlaggen worden thuisbezorgd.

Volgens burgemeester Steven Adriaansen is het een mooie actie om stil te staan bij het carnaval. “We hebben de kernborden al laten ophangen bij diverse dorpen en de carnavalsorganisaties zijn ook bezig om te kijken of ze iets kunnen organiseren. In Ossendrecht wordt bijvoorbeeld al volop gefilmd om mensen en met name kinderen straks thuis het carnavalsgevoel te laten ervaren. Er worden op die wijze ook sleutels uitgereikt. We willen carnaval niet door corona voorbij laten gaan en het feest niet verloren laten gaan. Het is een traditie. Het zou zonde zijn als dit er straks niet meer is.”

De vlaggen zijn te koop via Petra's Print en de bouwclubs BC de Bokkerijders, de Durdouwers, de Papagaai en de Kooi. De vlaggen hebben een normale grootte en kosten vijftien euro. Bij het gemeentehuis komt een grotere vlag te hangen.[n]