Mark Inja, Ilse Portengen en Lars van der Beek.
Mark Inja, Ilse Portengen en Lars van der Beek. Foto: Eugène de Kok

Begeleiding naar werk ligt weer bij gemeente

HOOGERHEIDE - Ilse Portengen is de nieuwe trajectbegeleider van de gemeente Woensdrecht. Ze helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan of zinvolle dagbesteding. Dat deed ze al voor Stichting Samen Werken (SSW), maar vanaf nu valt ze onder de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI).

DOOR EUGÈNE DE KOK


De veranderingen komen door de problemen bij SSW. De stichting houdt 1 april op te bestaan. SSW, dat in 1991 werd opgericht en jarenlang maatschappelijke werkplaatsen runde, verkeerde al lang in financiële problemen. Het doek viel begin dit jaar definitief.


Coaching

De betrokken gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen spraken af de begeleiding van de cliënten over te nemen. Ilse Portengen ging van SSW over naar de gemeente Woensdrecht. “Voor deze doelgroep is het belangrijk om op een passende manier weer deel te nemen aan de maatschappij. Goede coaching en begeleiding zijn essentieel. Nu we deze taken weer onder ons dak hebben, hopen we meer mensen aan de slag te krijgen”, zegt wethouder Lars van der Beek.


Meerwaarde

Trajectbegeleider en jobcoach Ilse Portengen is sinds deze maand in dienst van de BWI. Daar is ze verantwoordelijk voor het nieuwe steunpunt voor werk. “Wij zien haar taken als een meerwaarde voor onze dienstverlening”, aldus BWI-directeur Mark Inja. “We zien raakvlakken bij het vrijwilligerswerk, het startpunt Grip op geld en allerlei andere diensten.”

Van der Beek is het eens met Inja. “Zij kan in het belang van de cliënt snel schakelen”, zegt de wethouder. “We zitten allemaal op dezelfde gang. Dat maakt het veel makkelijker als je iemand snel wil helpen”, voegt Portengen toe.

Aan de ene kant probeert ze mensen die het zicht op werk zijn verloren te begeleiden naar een zinvolle dagbesteding, bijvoorbeeld in de vorm van een baan. Het is een groep van ongeveer 35 man waarover ze contact heeft met de ISD Brabantse Wal. “Je wil deze mensen, die in de bijstand zitten, een zetje geven, weer zorgen voor wat zelfvertrouwen, zodat ze een stap kunnen maken. Soms zijn dat hele kleine stapjes, maar ook door een paar dagen per week koffie te drinken met andere mensen komen ze al meer in een ritme. Dat kan voor sommige mensen ook al een hele stap zijn”, weet Portengen uit ervaring.


Sociaal

Haar andere taak is dat ze op zoek gaat naar ondernemers ‘met een sociaal hart’, die willen werken met mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Voor meer informatie over het werk van Portengen en de BWI, zie www.bwiwoensdrecht.nl.[n]