Afbeelding
Foto:

HOOGERHEIDE - Het was vorige week dinsdag ijskoud, maar Marieken de Lange en Daniëlla van Gelderen vonden dat ze iets moesten doen. Ze wilden met een ludieke actie ondernemers, die al weken dicht zijn, een hart onder de riem steken.

Zelf noemden ze het op Facebook een ‘idioot initiatief’. Marieken de Lange en Daniëlla van Gelderen gingen in zwemkleding naar het ijskoude Kortenhoef om daar ‘wat in de sneeuw te rollen’, zoals De Lange zegt. “We wilden een dip nemen, maar hadden ons niet gerealiseerd ns niet dat het water stijf bevroren zou zijn.”

Hoewel ze om zichzelf kan lachen, had de actie een serieuze ondertoon. Zij en haar vriendin trotseerden de kou, omdat veel ondernemers ‘ook in de kou staan'. "Ik spreek veel mede-ondernemers. Zij hebben grote zorgen. Dan kan de regering wel vertellen dat er mogelijkheden zijn om de schade op te vangen, maar voor de ene geldt deze regeling niet en de ander komt er niet voor in aanmerking. Zij staan letterlijk in de kou. Dat wilden wij ook voelen en hen een hart onder de riem steken.” De Lange is directeur van CentrumFIT in Hoogerheide. Van Gelderen werkt daar. Op Facebook zegt ze de coronamaatregelen meer dan zat te zijn. "Zoals iedereen. En bij sommige maatregelen zet ik ook echt mijn vraagtekens, al volg ik ze wel op. Is wat we aan het doen zijn niet schadelijker?” Het tweetal kreeg goede reacties. "Een paar mensen zeiden dat het stoer was, maar dat vind ik niet. Wij hadden het eventjes koud. Dat is niks vergeleken met ondernemers.”[n]