Roel Soffers.
Roel Soffers. Foto: Jan Luysterburg

WIllem Ivensprijs voor Roel Soffers

OSS - Roel Soffers uit Bergen op Zoom heeft vorige week in het gemeentehuis in Oss de Willem Ivensprijs in ontvangst genomen.

VAN ONZE REDACTIE


De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de schrijver van het mooiste verhaal in Brabants dialect. Het was de elfde keer dat de prijs werd toegekend.

Voor Roel Soffers was het de eerste keer dat hij meedeed. Hij maakte een verhaal over de elfde van de elfde: ‘Ellef ellef tweedúúzend en ellef. Za’k gaan of niet?’ Het gaat over het dilemma om te gaan naar de viering van de elfde van de elfde of thuis blijven bij zijn vrouw, die op deze dag is uitgerekend. “Debuteren en meteen de eerste plaats opeisen is weinigen gegeven”, zei de jury. “Soffers voert in het dialect van Bergen op Zoom een dilemma op waarvan je in eerste instantie denkt dat de keuze niet zo moeilijk is. Totdat je door deze carnavalsvierder pur sang met ronkend en overweldigend proza zijn verhaal wordt ingetrokken. Met wervelende zinnen lukt het hem zelfs de meest fervente niet niet-carnavalsvierder aan het twijfelen te brengen.”

Het verhaal van Soffers is één van de 51 verhalen en gedichten in het Brabants Boekske, het boek met korte verhalen in Brabants dialect dat voor de zestiende keer verschijnt. Cor Swanenberg en Jan Luysterburg uit Hoogerheide doen de eindredactie van de bundel. Het is te koop in de boekhandels.[n]