Nog geen coronadrukte bij voedselbank Woensdrecht

WOENSDRECHT - De voedselbanken in Nederland merken een opvallende stijging van het aantal klanten als gevolg van de coronacrisis. De voedselbank West-Brabant loopt in dat opzicht nog een beetje uit de pas. “Wij hebben vorig jaar wel een lichte stijging gehad. In het begin van het jaar hadden we nog 959 klanten, dat is gestegen naar 1030 aan het eind van het jaar”, weet Corry Damen, voorzitter van de voedselbank West-Brabant. Dat komt neer op zo’n vierhonderd gezinnen die wekelijks bij de voedselbanken in West-Brabant een pakket kunnen ophalen.

VAN ONZE REDACTIE

De voedselbank aan de Trambaan in Woensdrecht deelt wekelijks zo’n tachtig voedselpakketten uit. “Opvallend was dat we aan het begin van de coronacrisis juist te maken hadden met een daling van het aantal klanten”, vertelt Corry Damen. “Waarschijnlijk durfden mensen door corona de deur niet meer uit”.

Gezonde zaken
In de aanvoer van levensmiddelen waarmee de pakketten worden samengesteld is geen terugval te merken. “We streven ernaar om pakketten met gezonde zaken zoals groente samen te stellen. Daarvoor zijn we afhankelijk van bedrijven en sponsors en gelukkig is de aanvoer redelijk stabiel gebleven. Aan het begin van de crisis hebben we ook veel gekregen van kantines en restaurants die dicht moesten en van hun voorraden af wilden. Men weet ons gelukkig te vinden”.

Toch verwacht Damen dat het nu stilte voor de storm is. “Vanuit de landelijke organisatie worden wij aangespoord ons voor te bereiden op een stijging van wel 30 tot 50 procent. In grote steden als Amsterdam is die situatie nu al zo”. Damen benadrukt dat mensen die door de crisis in de problemen zijn geraakt zich absoluut niet hoeven te schamen om bij de voedselbank aan te kloppen. “Het is nu eenmaal even niet anders in deze situatie. Het kan iedereen overkomen en wij zijn er juist om in die gevallen te helpen Dus schroom niet als het nodig is en klop bij ons aan.”[n]