Johan den Ouden van de kapen van zuster Marie Adolphine.
Johan den Ouden van de kapen van zuster Marie Adolphine. Foto: Humphrey Hekhuizen

'Iedereen kan er terecht'

OSSENDRECHT – Sinds 22 maart is de Adolphinekapel in Ossendrecht dagelijks geopend. Daarmee komt een lange wens van het bestuur van de Stichting Zuster Marie Adolphine uit. Met de openstelling hoopt het bestuur zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om wanneer ze dat willen een bezoekje te brengen aan de kapel.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens voorzitter Johan den Ouden van de Stichting Zuster Marie Adolphine merkten ze bij de stichting dat er veel interesse was om de kapel dagelijks open te stellen. “Als mensen bijvoorbeeld op vakantie op de fiets hier langs kwamen, dan wilden ze graag even bij de Adolphinekapel kijken. Als je op vakantie bent, heeft een kerk of kapel toch altijd een aantrekkingskracht. Maar omdat de ramen van melkglas zijn, konden ze eigenlijk niets zien en de kapel was ook niet altijd geopend. Daarom besloten we een aanpassing te maken in de kapel, zodat een dagelijkse openstelling voor iedereen tot de mogelijkheden kon behoren. We hebben een glazen wand gecreëerd, waardoor een afgeschermd deel is ontstaan in de kapel. De hele kapel is wel in het zicht, maar alleen het voorste gedeelte is bereikbaar. In de ruimte ligt onder meer informatie over Zuster Marie Adolphine, maar ook informatie over het Paadje van Kaatje. Ook is er de mogelijkheid om een waxinelichtje of een noveenkaarsje aan te steken. Natuurlijk kunnen mensen er ook even zitten voor een moment van bezinning of rust.”

Openstelling
Afgelopen januari is de stichting gestart met het plaatsen van de glazen wand, waardoor de dagelijkse openstelling mogelijk werd. “Het streven was om op de geboortedag van Zuster Marie Adolphine, ofwel Kaatje Dierkx, de kapel te openen. Maar op 3 maart was een viering nog niet mogelijk, ook omdat we nog wat aanpassingen aan de ruimte moesten doen. We hopen nu op haar sterfdag, 9 juli, een officieel tintje aan de openstelling te kunnen geven. Op zondag 11 juli hopen we ook de jaarlijkse processie weer te kunnen houden.”

De openstelling van de kapel is niet op specifieke uren, maar volgens Johan den Ouden wel vanaf vroeg op de dag. “We hebben iemand in de buurt bereid kunnen vinden om de kapel dagelijks te openen. Maar we hanteren daarbij geen exacte tijden.”

Vrijwilligers
De realisatie van de glazen wand is door de stichting gefinancierd uit eigen middelen. “We hebben ervoor gespaard, omdat we van mening zijn dat de kapel ten goede van iedereen moet komen en voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn. Met de openstelling kan dit nu het hele jaar door, zeven dagen in de week.”

De Adolphinekapel staat er in goede conditie bij. “Het schilderwerk en het voegwerk wordt goed bijgehouden. Daardoor kan het geheel in goede staat blijven. We hebben vrijwilligers die zich daarvoor inzetten. Ook de glazen wand is met hulp van professionals door onszelf geplaatst. We hopen dat de mensen de kapel straks weten te vinden, voor een moment om te bidden of gewoon voor wat informatie. Want de openstelling is niet alleen voor gelovigen, iedereen is welkom in de Adolphinekapel.”[n]